Rijden zonder Grenzen: De Voordelen van Elektrische Auto's voor Belgische Bestuurders

voitures électriques sont déductibles à 100%

In 2023 is de trend glashelder: het is de moeite waard om je benzine-, diesel- of hybrideauto in te wisselen voor een elektrisch voertuig. Dit heeft effect op je belastingen, je portemonnee en zelfs op de toekomst van de planeet. Maar hoe zit dat precies?

Inhoudstafel


Allereerst is sinds dit jaar, 2023, in België de aftrekbaarheid van diesel- en benzineauto's en hybride voertuigen (zowel elektrisch als brandstof) geleidelijk aan het afnemen. De aftrekbaarheid van elektrische auto's blijft daarentegen ongewijzigd, namelijk 100%.

Het opladen van een elektrische auto thuis, op het werk of bij openbare oplaadpunten is ook goedkoper dan het tanken van een benzine- of dieselauto. Bovendien zijn de onderhoudskosten lager voor elektrische voertuigen. Dit verklaart waarom de totale eigendomskosten van een elektrische auto lager zijn dan die van een brandstofauto. Sterker nog, een Tesla blijkt in gebruik goedkoper te zijn dan een tweedehandsauto van een bekend Frans merk!

Tegenstanders van elektrische auto's wijzen op de grondstoffen die nodig zijn voor de productie ervan. Het is een feit dat elk nieuw voertuig, zowel elektrisch als brandstof, een belasting vormt voor de planeet. Hier komen tweedehands auto's interessant in beeld.

"Volgens L'Echo heeft één op de vier Belgen de intentie om binnen vijf jaar een elektrische auto te kopen", gebaseerd op een rapport van Touring. Ben jij er één van?

Als dat zo is, leggen wij uit hoe je kunt overstappen naar een elektrisch voertuig en op alle fronten kunt profiteren, van je persoonlijke financiën tot het milieu. Of je nu je bedrijfscateringplan wilt optimaliseren of op zoek bent naar een voertuig dat fiscaal aftrekbaar is als zelfstandige, wij begeleiden je.

De elektrische auto en belastingen

Aftrekbaarheid van elektrische auto's

Van 2023 tot 2026 zijn alleen voertuigen die geen broeikasgassen uitstoten voor 100% aftrekbaar.

Tegelijkertijd neemt de aftrekbaarheid van benzine- en dieselvoertuigen geleidelijk af. Bovendien zal de solidariteitsbijdrage die een werkgever aan de RSZ moet betalen voor elk aan een werknemer verstrekt voertuig, toenemen voor brandstof- en hybridevoertuigen. Met andere woorden, de jaren waarin brandstofvoertuigen nog een echt loonvoordeel voor werknemers kunnen opleveren, zijn geteld!

Aftrekbaarheid van laadpalen

Elektrische voertuigen zijn dus fiscaal gezien de meest voordelige op de markt. Maar dat is nog niet alles: er zijn ook fiscale voordelen voor het installeren van laadpalen, zowel voor bedrijven als voor zelfstandigen die hun woning of werkplek willen voorzien van laadinfrastructuur.

In 2023 en tot augustus 2024 zijn laadpalen op bedrijfslocaties aftrekbaar tegen 150% (in plaats van de vroegere 200% tot eind 2022).

Zelfstandigen kunnen ook aanzienlijke aftrek krijgen voor de installatie van laadpalen bij hun thuis, onder bepaalde voorwaarden.

We geven hier gedetailleerde informatie voor bedrijven en zelfstandigen: Laadpalen aftrekken

De prijs van een elektrische auto

Voor bedrijven

Jouw werknemers hebben misschien teleurgesteld gereageerd toen ze zagen welke elektrische modellen binnen hun budget vielen.

Maar deze eerste indruk houdt geen stand bij een nauwkeurige analyse van de totale leasekosten. Elektrische leaseauto's zijn waarschijnlijk de winnende keuze voor jouw mobiliteitsplan.

We leggen dit uit met voorbeelden in Wat kost een elektrische auto voor een bedrijf?

Eenmanszaak of vennootschap

Als zelfstandige, persoonlijk of in bedrijf, klinkt het interessant om over te stappen naar een elektrisch voertuig. Het is dé trend, dus laten we ervoor gaan… maar de kosten van een elektrische wagen lijken hoog. Is het wel de moeite waard?

Tegen alle verwachtingen in, blijkt een elektrische auto in gebruik betaalbaarder te zijn dan een brandstofvoertuig. De aftrekbaarheid en financieringsmogelijkheden voor zelfstandigen, die je bij een leasing kan terugvinden, maken hierin het verschil.

We werpen hier licht op verschillende financieringsmogelijkheden, zodat je een optimale keuze kunt maken voor jezelf en de planeet: Zelfstandige? Lees hier over de verschillen tussen het leasen of kopen van jouw elektrische auto.

Is de elektrische auto echt zo milieuvriendelijk?

Zijn elektrische auto's daadwerkelijk milieuvriendelijker dan brandstofauto's? Dit artikel onderzoekt deze prangende vraag en werpt licht op de ecologische voordelen van elektrische voertuigen. Bedrijven en zelfstandigen omarmen steeds vaker elektrische auto's vanwege hun fiscale voordelen en lagere ecologische impact.

Elektrische auto's stoten tijdens het rijden geen CO2 uit en zijn vrijwel emissievrij. Dit in tegenstelling tot conventionele auto's die op brandstof rijden. Terwijl elektrische auto's alleen tijdens het remmen minimale stofdeeltjes uitstoten, belasten brandstofauto's het milieu met schadelijke uitlaatgassen en geluidsoverlast.

Het artikel behandelt kritische aspecten, zoals de CO2-uitstoot tijdens de productie van elektrische auto's en batterijen. Hoewel batterijproductie energie-intensief is, blijkt uit onderzoek dat over de gehele levenscyclus van een elektrische auto, inclusief productie en gebruik, deze voertuigen aanzienlijk groener zijn dan hun brandstoftegenhangers. Let echter op valse hybrides die mogelijk minder milieuvriendelijk zijn dan ze lijken. In deze diepgaande analyse wordt de vraag of elektrische auto's ecologischer zijn dan brandstofauto's grondig verkend, waarbij de complexiteit van dit vraagstuk wordt belicht.

Welke tweedehands elektrische auto moet je kiezen?

Dit is (alles) wat een leaseauto bij Lizy jou kost. En omdat tijd geld is, kan elk van deze voertuigen binnen drie weken voor jouw deur staan:

Al meer dan 3 000 bedrijven vertrouwen ons ❤️