Tool

Bereken de aftrekbaarheid (%) van je wagen in 2022

De fiscale spelregels rond wagens hebben in 2022 weer een update gekregen. Zo zijn de CO2 uitstoot en de motorisatie de twee hoofdrolspelers voor de berekening van de aftrekbaarheid van je autokosten in 2022. 

Brandstof

Sinds 2020, zowel in de personenbelasting als de vennootschapsbelasting wordt de fiscale aftrekbaarheid sinds begin dit jaar berekend volgens de zogenaamde gramformule:

120% - (0,5 x brandstofcoëfficiënt x CO2)

De brandstofcoëfficiënt is 1 voor dieselwagens, 0,95 voor benzinewagens en 0,90 voor wagens op aardgas.

Deze nieuwe formule leidt voor veel wagens al tot een lagere fiscale aftrek in vergelijking met de aftrekcategorieën die tot vorig jaar golden.

Voor zogenaamde valse hybrides geldt de regel dat de CO2-emissie van de niet-hybride tegenhanger gehanteerd moet worden. Die bepaling gebeurt enerzijds volgens de verhouding van het gewicht en de capaciteit van de batterij (capaciteit van minder dan 0,5 kWh per 100 kilogram wagengewicht) of opnieuw de CO2-emissie (meer dan 50 gram). De belastingadministratie publiceerde recent een lijst met valse hybrides met telkens het overeenstemmend voertuig voor de berekening van de CO2-uitstoot.