Is operationele leasing interessant voor KMO’s?

Heb je wel eens aan operationele leasing gedacht? Bij deze vorm van autoleasing huur je een auto voor een vaste periode (meestal tussen de 1 en 5 jaar) tegen een maandhuur.

Operationele leasing kent een groeiend succes. En het blijft marktaandeel veroveren, zelfs in een dalende automarkt! Maar is deze oplossing echt interessant voor zeer kleine ondernemingen (zko’s) en kleine of middelgrote ondernemingen (kmo’s)? Laten we de voor- en nadelen van leasing op lange termijn eens bekijken.

  • Voordelen van operationele leasing
    Kostenbeheersing
    Geen krediet of voorafbetaling
    Interessant voor de cashflow
    Gemoedsrust
    Regelmatige vernieuwing van wagen
  • Nadelen van operationele leasing
    Leveringstermijn
    Verbintenis voor een bepaalde periode
    Te respecteren kilometerstand
    Geen aankoopoptie op het voertuig
    Mogelijke kosten bij het inleveren van het voertuig
  • Conclusie: wegen de voordelen van operationele leasing op tegen de nadelen?

Voordelen van operationele leasing

Algemeen gesproken is het belangrijkste voordeel van operationele leasing de beheersing van het autobudget. Maar dat zou te simplistisch zijn. Laten we de voordelen van operationele leasing eens nader bekijken.

Kostenbeheersing

Zoals bij veel zko’s en kmo’s is je budget niet ongelimiteerd, maar door een vooraf bepaalde maandelijkse huur te betalen, beheers je je autokosten en bepaal je je budget op basis van je eigen middelen. Aangezien je vooraf weet wat jouw uitgaven zullen zijn, kan je gemakkelijk je autobudget beheren en de kosten over de hele duur van het contract spreiden.

Hoe worden je maandlasten berekend? Dit is afhankelijk van volgende factoren:

  • de prijs van de auto;
  • de restwaarde aan het einde van het contract;
  • de duur van het contract;
  • de voorziene kilometerstand;
  • de diensten inbegrepen in het contract.

Geen krediet of voorafbetaling

Dacht je dat operationele leasing een autolening vereiste? Nope! Normaal gezien is er ook geen voorafbetaling nodig, tenzij het resultaat van de solvabiliteitscontrole van jouw onderneming niet optimaal is. Handig voor kleine organisaties met een beperkt eigen vermogen! Jij betaalt gewoon de maandelijkse termijnen die voorzien zijn in jouw contract.

Interessant voor de cashflow

Operationele leasing is goed voor je cash flow.

Ten eerste zijn de maandelijkse betalingen bedrijfskosten. Ze zijn dus aftrekbaar. Kies je voor een emissiearme auto? Dan betaal je geen belasting op bedrijfswagens!

Ten tweede kan je het kapitaal van je bedrijf gebruiken voor productieve investeringen. Aangezien je geen krediet hoeft af te sluiten of (in principe) geen voorafbetaling hoeft te doen, heb je meer geld over voor andere zaken.

Ten derde verschijnt operationele leasing niet op de bedrijfsbalans. Het vermindert dus de zichtbare financiële schuld waardoor banken je sneller krediet zullen verlenen!

Om nog maar te zwijgen over het feit dat het vaak interessanter is om gebruik te maken van operationele leasing dan om kilometervergoedingen te betalen aan werknemers die hun eigen privévoertuig gebruiken.

Gemoedsrust

auto onderhoud, leasing onderhoud, all in operationele leasing

Bron: Foto van Andrea Piacquadio op Pexels

Met operationele leasing kom je niet voor onaangename verrassingen te staan! Je kiest voor een all-inclusive formule, zonder administratieve rompslomp en zonder risico. De verhuurder regelt alles:

  • registratie en inschrijvingsbewijs;
  • afschrijving en wederverkoop;
  • onderhoud en reparaties;
  • verzekeringen;
  • bandenwissel (LIZY zorgt voor een set reservebanden voor de seizoenswisseling);
  • vervangwagen.

Je hoeft je verder nergens zorgen over te maken, behalve het betalen van de maandelijkse afrekeningen. Een grote tijdsbesparing voor taken met een hogere toegevoegde waarde!

LIZY biedt ook zeer praktische tools voor wagenparkbeheer.

Regelmatige vernieuwing van wagen

Een ander voordeel van operationele leasing: de mogelijkheid om gemakkelijk van voertuig te wisselen, zeker als je graag in een recent model rijdt!

Op het einde van het contract (waarvan de duur contractueel vastligt) kies je voor verlenging of gewoonweg voor een nieuwe auto. De meeste leasingbedrijven bieden voertuigen aan van verschillende merken en in verschillende categorieën. Zo is dat ook bij LIZY.

Een extraatje: het feit dat je altijd in een recent en goed onderhouden voertuig rijdt, komt het imago van je bedrijf ten goede.

Nadelen van operationele leasing

Elke medaille heeft een keerzijde. Ondanks al deze voordelen heeft operationele leasing ook enkele nadelen.

Leveringstermijn

microchip voorschaarste

Bron: Foto van Pok Rie op Pexels

Of het nu gaat om leasing of een aankoop, je moet rekening houden met een levertijd van 6 tot 12 maanden voor een nieuw voertuig. Deze termijn kan met het huidige tekort aan microprocessors aanzienlijk langer worden.

Goed nieuws! Bij LIZY zijn de voertuigen tweedehands en op voorraad waardoor de doorlooptijd veel korter is. Die is meestal niet langer dan 3 weken.

Verbintenis voor een bepaalde periode

Een operationele leasing contract tekenen, houdt een verbintenis voor een bepaalde periode in. Doorgaans ligt dit tussen de 12 en 60 maanden. Volgens Sesamlld was de gemiddelde duur van een zo’n contract in 2021 38,1 maanden.

Stel je eens voor dat een van je medewerkers het bedrijf verlaat en dat je zijn contract eerder dan verwacht moet beëindigen... In dat geval moet je een vervroegde restitutie betalen.

Te respecteren kilometerstand

Idem voor de kilometers. In je contract staat een maximum aantal kilometers dat je niet mag overschrijden. Nog steeds volgens Sesamlld was de gemiddelde kilometerstand van een operationele leasing contract 82.830 km in 2021.

Overschrijd je de voorziene kilometerstand? Dan riskeer je relatief hoge boetes: doorgaans tussen de € 0,05 en € 0,40 per extra kilometer. Dat kan dus snel oplopen...

Geen aankoopoptie op het voertuig

Aan het einde van het contract heb je niet de mogelijkheid om het voertuig te kopen. Dit is onder andere wat operationele leasing onderscheidt van verhuur met aankoopoptie. Je wordt nooit eigenaar van het voertuig. Het is dus een huur zonder vooruitzicht op terugbetaling, zelfs al slorpt de waardevermindering van de auto een groot deel op. Je moet weten dat elke auto in het eerste jaar ongeveer 25% van zijn waarde verliest.

Je kan ook naar de goede kant van de dingen kijken: aangezien je geen eigenaar bent, hoef je je nooit zorgen te maken over doorverkoop. Maar op de lange termijn is operationele leasing vaak duurder dan een aankoop met eigen vermogen of op krediet.

Mogelijke kosten bij het inleveren van het voertuig

Houd er rekening mee dat wanneer je de auto inlevert, deze grondig zal worden nagekeken. Blutsen, krassen, beschadigde stoelen... Niet alle schade is gerelateerd aan normale slijtage en kan je dus duur komen te staan.

Deze reparatiekosten lopen soms op tot een geldsom ter waarde van 2 of 3 maanden huur...

Conclusie: wegen de voordelen van operationele leasing op tegen de nadelen?

operationale leasing voordelen, operationele leasing nadelen

Bron: Foto van Antoni Shkraba op Pexels

Op basis van al deze elementen kunnen we concluderen dat operationele leasing een optie is om te overwegen. Zeker voor het kmo’s en zko’s is het een goed alternatief voor het kopen van een nieuwe auto. Het is geen wonder dat operationele leasing steeds meer bedrijven aantrekt!

Deze aantrekkelijke formule vereenvoudigt het beheer van je wagenpark op boekhoudkundig en budgettair vlak dankzij de vele inbegrepen diensten. Jouw beste partner voor operationele leasing? LIZY, natuurlijk!

Onze handige tools helpen je op weg

Bereken het VAA

Wat is het maandelijkse Voordeel Alle Aard dat de werknemer moet afdragen ?

Meer weten

Car Policy voorbeeld

Op zoek naar een car policy? Download hier een gratis voorbeeld!

Meer weten

Bereken de TCO van je wagenpark

Kijk verder dan enkel de aankoopprijs en bereken het totale kostenplaatje van de wagen

Meer weten