Het wagenpark van een KMO beheren? Lees er alles over

Wat is wagenparkbeheer of fleet management?

Vanaf je in je bedrijf meer dan 1 wagen hebt, beschik je eigenlijk over een wagenpark dat je moet beheren. Je beslist over welke wagens je nodig hebt, hoe je die gaat aankopen of leasen, wie er mee mag rijden en wat ermee gebeurt eens ze afgeschreven zijn.Vanaf je in je bedrijf meer dan 1 wagen hebt, beschik je eigenlijk over een wagenpark dat je moet beheren. Je beslist over welke wagens je nodig hebt, hoe je die gaat aankopen of leasen, wie er mee mag rijden en wat ermee gebeurt eens ze afgeschreven zijn.

Vaak is dit de taak van de oprichter zelf in eerste instantie, later wanneer het bedrijf en het wagenpark groeit kan een HR-manager of fleet manager deze taak op zich nemen.

Wat doet een fleet manager?

Een wagenparkbeheerder of fleet manager heeft een breed scala aan taken en verwachtingen te managen. Zo bepaalt hij of zij in eerste plaats de wagenpark strategie op basis van de mobiliteitsbehoeften van het bedrijf.

Er zijn twee manieren om het bedrijfswagenpark te financieren: kopen of leasen. Wanneer je kiest voor kopen, ben je verantwoordelijk voor de aankoop en het beheer van de voertuigen, evenals het risico van de restwaarde en doorverkoop na afloop.

Leasing kan een gemakkelijk en risicoloos alternatief zijn en bestaat in twee vormen; financiële lease en operationele lease. Meer over het verschil tussen de operationele en financiële lease (= renting) lees je hier.

Ook het uitrollen van de car policy is essentieel om alles in goede banen te leiden. Welke werknemers hebben recht op een salariswagen of bedrijfswagen? Welke budget hoort bij welke salarispakket? Je kan een gratis voorbeeld van een car policy hier downloaden.

Daarnaast vormen het tijdig plannen van onderhoud, herstellingen en bandenwissels een deel van het operationele takenpakket. Als je beslist de wagens zelf aan te kopen natuurlijk. Bij operationele leasing zoals we bij LIZY aanbieden, zit alles inbegrepen in de vase maandelijkse prijs.

Welke tools maken het leven een fleet manager makkelijker?

Gelukkig kan bestaan er handige tools waar een fleet manager beroep op kan doen. Een aantal van deze tools hebben we zelf bij LIZY ontwikkeld. Een greep uit ons aanbod:

 • De TCO-tool helpt een fleet manager om de Total-Cost-Of-Ownership te berekenen van een wagen(park). Zo kan je een bewuste keuzen maken op het reeële kostenplaatje van een wagen over de gehele levensduur, en niet alleen de aankoopprijs. Meer info over TCO lees je in deze blogpost.De TCO-tool helpt een fleet manager om de Total-Cost-Of-Ownership te berekenen van een wagen(park). Zo kan je een bewuste keuzen maken op het reeële kostenplaatje van een wagen over de gehele levensduur, en niet alleen de aankoopprijs. Meer info over TCO lees je in deze blogpost.
 • De VAA-tool om het Voordeel Alle Aard te berekenen. Heb je meer vragen over het VAA van elektrische wagens? Dat lees je hier.De VAA-tool om het Voordeel Alle Aard te berekenen. Heb je meer vragen over het VAA van elektrische wagens? Dat lees je hier.
 • Ook een car policy opstellen kan een hele klus zijn als je niet weet waar te beginnen. Gelukkig helpen we je op weg met een gratis car policy template dat je hier kan downloaden.
 • Deze tool helpt je de aftrekbaarheid van je auto(kosten) te bepalen. Hiervoor worden verschillende factoren in rekening gebracht, waaronder de CO2-uitstoot van je wagen. Via onze handige tool kan je de fiscale aftrekbaarheid voor autokosten in 2021 snel berekenen.
 • Hoe kan een fleet manager een duurzaam wagenpark uitbouwen?

  Dat is een hot topic vandaag de dag. Zeker nu de Belgische regering beslist heeft dat alle bedrijfswagens vanaf 2026 groen (lees = volledig elektrisch) moeten zijn.

  Dit doet vele vragen rijzen.

  Hoe kan je de bestaande vloot omtoveren naar een groene vloot? Enkele vragen die je als fleet manager moet beantwoorden:

 • Welke wagens koop ik daarvoor best aan?
 • Met nog 5 jaar te gaan, kies ik vandaag al voor elektrisch?
 • Hebben we voldoende laadinfrastructuur op ons bedrijf?
 • Krijgen onze werknemers een eigen laadpaal thuis?
 • Wat met de restwaarde van mijn huidige vloot?
 • Onze mobility experten helpen je graag verder met een antwoord op deze vragen. Contacteer ons via sales@lizy.be voor een snelle afspraak.

  Onze handige tools helpen je op weg

  Bereken het VAA

  Wat is het maandelijkse Voordeel Alle Aard dat de werknemer moet afdragen ?

  Meer weten

  Car Policy voorbeeld

  Op zoek naar een car policy? Download hier een gratis voorbeeld!

  Meer weten

  Bereken de TCO van je wagenpark

  Kijk verder dan enkel de aankoopprijs en bereken het totale kostenplaatje van de wagen

  Meer weten