Operationele leasing of financiële renting: wat is het verschil tussen deze twee formules en welke kies je in een bepaalde situatie?

Wil je jouw eerste wagen leasen? Goed idee! Leasen bespaart je een hoop zorgen en stelt je in staat om jouw autobudget onder controle te houden. Het is geen toeval dat het aantal leasingwagens tussen 2000 & 2020 met meer dan 160% steeg.

Maar welke leasingformule kies je als deze wereld totaal onbekend voor je is? Geen paniek! We zijn er voor je en leggen je graag het verschil uit tussen operationele leasing en financiële renting. We vertellen je ook in welk geval elk van deze formules interessant is. Een kort overzicht:

  • Leasing heeft de wind in de zeilen
  • Wat is operationele leasing?
  • Wat is financiële renting?
  • Samengevat: verschil tussen operationele leasing en financiële renting
  • Wat kies je: operationele leasing of financiële renting

 

Leasing heeft de wind in de zeilen

operationele leasing of financiele renting

Operationele leasing en financiële renting zijn twee autoleaseformules. Het principe van leasen is eenvoudig: je leaset een nieuwe auto of een recente tweedehandswagen voor een vaste periode, door er een maandelijkse huur voor te betalen. Afhankelijk van de gekozen formule omvat het maandelijks bedrag alle of een deel van de kosten. Alle details zijn vastgelegd in een contract.

Het grote voordeel van leasen? Je beheert je autobudget eenvoudiger omdat je maandlasten identiek blijven over de hele looptijd van het contract.

Wat is operationele leasing?

Zoals elke vorm van leasing heeft operationele leasing voor- en nadelen.

Door dit type leasingcontract te ondertekenen, kies je ervoor om een ​​auto te huren voor een periode tussen de 1 en 5 jaar (meestal tussen de 2 en 4 jaar). Zonder mogelijkheid om daarna eigenaar te worden. Met andere woorden, je levert de auto altijd in aan het einde van het contract.

In principe is een eerste voorschot bij operationele leasing niet nodig, je betaalt gewoon de maandelijkse betalingen. Als je solvabiliteit niet gegarandeerd is, kan de verhuurder je vragen om een ​​borgsom die in mindering wordt gebracht op toekomstige maandelijkse betalingen. Na afloop van het contract lever je de auto in bij de verhuurder die hem op de tweedehandsmarkt doorverkoopt.

Inbegrepen diensten

inbegrepen diensten operationele leasing, onderhoud in operationele leasing

Onderhoud, herstellingen bij pech, verzekering en pechverhelping zijn doorgaans inbegrepen in een operationele-leasingcontract. Bij Lizy is zelfs de bandenwissel inbegrepen! Behalve brandstof en eventuele boetes weet je dus 100% zeker wat het voertuig je maandelijks gaat kosten.

In het contract staat het maximaal aantal kilometers dat je mag afleggen. Bij overschrijding kan de eindafrekening flink oplopen. Maar het omgekeerde is ook waar: als je minder kilometers rijdt dan verwacht, krijg je een tegoedbon.

Wat is financiële renting?

Leasing met aankoopoptie wordt ook wel financiële renting genoemd. Je huurt een auto voor een vaste periode (meestal 2 tot 6 jaar) met aan het einde van het contract de mogelijkheid om het voertuig te kopen. Zonder verplichting. Dat is het grootste verschil tussen beide formules, maar zeker niet het enige.

Maandelijkse betalingen en aankoopprijs

De aankoopprijs wordt vastgesteld bij de ondertekening van het contract. Dit wordt de restwaarde genoemd en wordt berekend op basis van verschillende elementen:

  • De huurperiode;
  • De verwachte kilometerstand;
  • Het model en merk;
  • De kortingsprognose.

De eerste maandelijkse huurprijs die je betaalt is veel hoger dan de volgende. Het is in feite een initiële bijdrage gelijk aan ongeveer 15% van de prijs van de auto. Deze eerste maandelijkse betaling kan dus oplopen tot enkele duizenden euro's. Koop je de auto uiteindelijk niet aan het einde van het contract? Dan krijg je dit bedrag terug. Koop je het voertuig wel? Net als bij alle andere maandelijkse termijnen, wordt dit bedrag in mindering gebracht op de te betalen restwaarde.

Ook hier geldt een maximum aantal kilometers dat je moet respecteren, anders loop je het risico een boete te moeten betalen. Een financiële renting omvat niet altijd diensten zoals onderhoud, reparatie bij pech, verzekering, etc.. Soms worden ze als optie aangeboden.

Samengevat: het verschil tussen operationele en financiële renting

Heb je wat hulp nodig om te weten welke het beste voor jou is tussen operationele en financiële renting? In deze tabel hebben we de belangrijkste verschillen samengevat:

verschil operationele leasing financiele renting

Wat kies je: operationele of financiële renting?

Vind je het moeilijk om kiezen tussen operationele of financiële renting? Het zijn verschillende vormen van leasing, maar hebben beide hun bestaansreden. Het hangt allemaal af van jouw behoeften.

Wanneer kiezen voor operationele leasing?

Ben je van plan om veel kilometers te maken (zonder de contractueel vastgelegde limieten te overschrijden) terwijl je je budget onder controle houdt met een all-in prijs? Dan is operationele leasing is meer geschikt voor jou.

Het is ook een uitstekende formule als je graag regelmatig van auto wisselt en als je een auto kiest die een sterke waardevermindering zal kennen. Het is de verhuurder die het zal doorverkopen, niet jij!

Operationele leasing wordt vaak geadviseerd voor een periode van 2 tot 4 jaar. Zo kan je ook bij Lizy altijd kiezen uit de meeste recente modellen.

Wanneer kiezen voor financiële leasing?

Financiële renting (met aankoopoptie) is iets voor jou als je niet te veel kilometers maakt en eerder korte verplaatsingen doet. Waarom? Het is simpel: als je de aankoopoptie activeert, heb je er alle belang bij een auto te hebben met weinig kilometers op de teller!

Financiële renting is een goed alternatief voor een autolening. De aanbevolen duur van het contract is over het algemeen maximaal 5 jaar.

Onze handige tools helpen je op weg

Bereken het VAA

Wat is het maandelijkse Voordeel Alle Aard dat de werknemer moet afdragen ?

Meer weten

Car Policy voorbeeld

Op zoek naar een car policy? Download hier een gratis voorbeeld!

Meer weten

Bereken de TCO van je wagenpark

Kijk verder dan enkel de aankoopprijs en bereken het totale kostenplaatje van de wagen

Meer weten