Hybride of elektrische auto: welk model moet je kiezen?

Of je nu gevoelig bent voor ecologische argumenten, geld wilt besparen op brandstof of wilt genieten van belastingvoordelen op je bedrijfswagen, een nieuwe auto kiezen doe je niet zomaar. De hamvraag luidt: is het beter om te kiezen voor een hybride of een elektrische auto?

We proberen de vraag in dit artikel te beantwoorden.

Wat is het verschil tussen hybride en elektrische auto's?

Voordat je een keuze maakt tussen deze twee soorten auto's, is het belangrijk om de technologische verschillen te begrijpen.

Eigenlijk is het vrij eenvoudig:

  • Een plug-inhybride voertuig bestaat uit een verbrandingsmotor, een elektromotor en een batterij. De twee wisselen elkaar af en werken samen, afhankelijk van de energie die je beschikbaar hebt, om zowel je verbruik als je CO2-uitstoot te verminderen. Praktisch gezien kun je de auto dus zowel opladen bij een speciaal oplaadpunt als tanken bij een benzinestation.
  • Een elektrische auto bestaat daarentegen alleen uit een elektromotor en een batterij. Het is dus een ideaal model als je je ecologische voetafdruk zo veel mogelijk wilt beperken. Maar dat is nog niet alles! Hoewel elektrische voertuigen duurder zijn in aanschaf dan de meeste hybrides, zijn ze fiscaal ook het voordeligst voor bedrijven. Op de lange termijn is het dus een erg aantrekkelijke optie.

Milieu-impact van hybride en elektrische voertuigen

Vanuit milieuoogpunt is het belangrijk om te beseffen dat elektrische voertuigen het milieuvriendelijkst zijn. Daar zijn verschillende redenen voor:

  • ze zijn technisch eenvoudiger en efficiënter dan plug-inhybrides, die twee motoren hebben in plaats van één;
  • ze verbranden helemaal geen brandstof, wat hun ecologische voetafdruk aanzienlijk verkleint;
  • Plug-inhybrides rijden vaker op brandstof dan op elektriciteit, wat hun nut beperkt.

Als je motivatie vooral ecologisch is, dan kies je best voor een elektrisch voertuig!

Onze elektrische lease auto’s

Brandstofprijzen: wat is het voordeligst?

Op dit moment blijft elektriciteit, ook al stijgen de stroomprijzen, de voordeligste energiebron. Om je een idee te geven: als we de Volvo C40 nemen, die ongeveer 16,3 kWh per 100 km verbruikt, tegen een prijs van €0,4350 per kWh, zou je ongeveer €7,10 betalen om 100 km te rijden.

Als we kijken naar de Volvo XC40, die ongeveer 6,7 liter per 100 km verbruikt, en ervan uitgaan dat een liter benzine €1,80 kost, moet je iets meer dan €12 uitgeven om dezelfde afstand af te leggen.

Op de lange termijn is elektrisch dus de aantrekkelijkste optie.

Wat is het meest praktische type voertuig?

Voordat je het type aandrijving kiest, is het essentieel om te bepalen welke afstanden je dagelijks aflegt. Als je veel rijdt, twijfel je misschien tussen een hybride en een elektrische auto. En terecht.

Je stelt je misschien vragen bij de oplaadpunten en de toegankelijkheid ervan? Een ding staat als een paal boven water: gewone stopcontacten zijn geen oplossing. Dus als je honderden kilometers per dag rijdt, kunnen hybride auto's een alternatief zijn om te overwegen. Zo hoef je geen schrik te hebben om onderweg te stranden met een lege accu.

Idealiter kies je echter voor een elektrische auto met een grote actieradius, voor meer gemoedsrust. De technologie staat overigens niet stil! Vandaag vind je probleemloos auto’s met een WLTP-actieradius van meer dan 500 km, wat meer dan voldoende is voor je dagelijkse woon-werkverkeer.

Elektrische auto's of plug-in hybrides: hoe zit het met de belastingen?

Als je moet kiezen tussen een hybride en een elektrische auto, moet je goed nadenken over de fiscale aspecten. Want ja, dat kan een groot verschil maken! Hier zijn twee van de belangrijkste punten om in gedachten te houden.

Het VAA voor je bedrijfsauto

Het VAA  of voordeel van alle aard is een bedrag dat wordt afgehouden van je loon om je bedrijfsauto voor persoonlijke doeleinden te mogen gebruiken. Dit bedrag, waarvan het minimum in 2024 werd vastgelegd op € 1.600, wordt bepaald door verschillende criteria, waaronder :

  • de cataloguswaarde van de auto ;
  • de leeftijdscoëfficiënt van de auto ;
  • De CO2-uitstoot (voor benzine- en dieselvoertuigen).

Waar komt het op neer? Dat voor twee auto's van gelijke nieuwwaarde en dezelfde leeftijd het VAA veel lager ligt bij een elektrisch model dan bij een hybride!

Bereken je VAA

Aftrekbaarheid van kosten

Als je bedrijfswagen zegt, zeg je ook kosten en uitgaven. Eén ding moet je weten: als je besluit om vanaf 2026 zakelijk een auto aan te schaffen, dan kun je je kosten alleen aftrekken als het om een elektrische auto gaat! Dit kadert in de overstap naar duurzame mobiliteit, waarbij de overheid particulieren en bedrijven aanmoedigt om de energietransitie te omarmen.

Tot dat jaar wordt de aftrek vanaf 2025 beperkt tot 75% voor hybride voertuigen die zijn aangeschaft tussen 1 juli 2023 en 31 december 2025. Dat percentage daalt naar 50% in 2026, 25% in 2027 en 0% in 2028.

Voor elektrische auto's blijft het 100% tot 31 december 2026, daarna daalt het naar 95% voor EV’s besteld in 2027, naar 90% in 2028, 82,5% in 2029, 75% in 2030 en 67,5% voor auto’s die vanaf 2031 aangeschaft worden.

De fiscale aftrekbaarheid van je bedrijfswagen berekenen

Het verdict: hybride of elektrisch?

We kunnen besluiten dat een elektrische bedrijfsauto vandaag de meest interessante keuze vormt. Een nieuwe elektrische auto kost natuurlijk geld, maar je spendeert minder aan onderhoud en brandstof, waardoor hij op termijn voordeliger uitkomt. Het VAA is ook lager en de fiscaliteit is zeer voordelig. Last but not least: het is de meest milieuvriendelijke oplossing!

Bij Lizy hebben we het elektrische pad gekozen. Bij ons kun je een tweedehands auto zakelijk leasen. Het voordeel daarvan is dat je een auto in perfecte staat kunt leasen tegen een prijs die tot 20% lager ligt dan die van een nieuw voertuig. Ontdek snel onze modellen!

Onze elektrische leasewagens

Onze handige tools helpen je op weg

Bereken het VAA

Wat is het maandelijkse Voordeel Alle Aard dat de werknemer moet afdragen ?

Meer weten

Car Policy voorbeeld

Op zoek naar een car policy? Download hier een gratis voorbeeld!

Meer weten

Bereken de TCO van je wagenpark

Kijk verder dan enkel de aankoopprijs en bereken het totale kostenplaatje van de wagen

Meer weten