Mild hybride auto's: alles wat je moet weten over light hybrides

Een mild hybride auto, ook bekend als een light hybride en aangeduid met het acroniem mHEV, beschikt over een verbrandingsmotor, een elektromotor en een kleine lithium-ionbatterij. Hij verschilt van conventionele modellen doordat hij het energieverbruik optimaliseert en de CO2-uitstoot verlaagt. Deze voertuigen worden niet alleen gewaardeerd om hun technische kenmerken en verlaagde impact op het milieu, maar zijn ook een populaire keuze bij zowel particuliere als zakelijke klanten.

Hier is alles wat je over ze moet weten!

Onze hybride leasevoertuigen

Wat is een mild hybride auto?

Geschiedenis van mild hybride auto's

Hoewel hybride technologieën al aan het eind van de 19e eeuw opkwamen, is het een flinke eeuw wachten totdat ze echt doorbreken. De pionier op hybride vlak was de Toyota Prius in 1997. De eerste mild hybride auto dateert op zijn beurt van 2015: de Suzuki Baleno.

Hij kreeg bijzonder veel navolging: Audi A4, Volvo XC60, BMW X5, Fiat Panda, Renault Captur mild hybrid... Er is voor ieder wat wils!

Maar hoe werken deze hybride auto's?

Werking van light hybride systemen

Zoals we al hebben vermeld, is het principe van een mild hybride auto gebaseerd op de gecombineerde werking van twee motoren: een verbrandingsmotor en een elektromotor. Het systeem omvat ook een batterij, die bedoeld is om energie op te slaan.

Het principe is eenvoudig: bij het vertragen en afremmen wordt de kinetische energie die door de conventionele motor wordt gegenereerd, opgeslagen in de accu, zodat de elektromotor het op de meest strategische momenten kan overnemen. Hij wordt met name aan het werk gezet bij het wegrijden en het accelereren. Met andere woorden, het is een geavanceerde vorm van het bekende start-stopsysteem.

De elektromotor werkt niet alleen ondersteunend, maar doet ook dienst als starter.

De voor- en nadelen van mild hybrids

In tegenstelling tot een plug-in hybride kan een mild hybride auto niet zuiver elektrisch worden aangedreven. Ook voor frequent stadsgebruik lijkt hij niet ideaal, omdat het opladen van de accu veel minder effectief is op korte ritten.

Als we naar de cijfers kijken, kunnen conventionele auto's hun brandstofverbruik met 10 tot 15% en hun CO2-uitstoot met 20 g/km verlagen. Hoewel dit een opmerkelijke daling is, gaan deze auto's niet zo ver in hun benadering als full hybrides, plug-in hybrides of elektrische auto's.

Maar één ding is zeker: omdat hun systeem het eenvoudigste van alle hybride oplossingen is, zijn ze ook goedkoper!

Waarom kiezen voor een mild hybride auto in zakelijke lease?

mHEV auto's bieden een aangename en dynamische rijervaring en zijn populair bij professionals. Je kunt er ook je brandstofkosten mee verlagen, wat erg aantrekkelijk is. Vanuit fiscaal oogpunt bieden deze voertuigen echter geen specifieke voordelen, omdat ze niet oplaadbaar zijn. Het is daarom belangrijk om in gedachten te houden dat enkel zuiver elektrische voertuigen fiscaal nog aftrekbaar zijn vanaf 2026.

Dus als je je belastingvoordelen en de aftrekbaarheid van je uitgaven op de lange termijn wilt maximaliseren, zijn elektrische auto's op dit moment nog steeds de verstandigste keuze. De fiscale aftrekbaarheid van je bedrijfswagen kennen.

Onze handige tools helpen je op weg

Bereken het VAA

Wat is het maandelijkse Voordeel Alle Aard dat de werknemer moet afdragen ?

Meer weten

Car Policy voorbeeld

Op zoek naar een car policy? Download hier een gratis voorbeeld!

Meer weten

Bereken de TCO van je wagenpark

Kijk verder dan enkel de aankoopprijs en bereken het totale kostenplaatje van de wagen

Meer weten