Alles over de kredietcontrole bij je leasing aanvraag

De kredietcontrole: alles wat je moet weten

Je hebt je droomwagen gevonden bij Lizy en een offerte aangevraagd. Hoera! Maar voordat je een leasingcontract kunt tekenen, wordt er op je bedrijf eerst een kredietcontrole uitgevoerd door onze leasingpartner.

Wat is dat, waarom gebeurt het, wat heb je ervoor nodig en wat moet je verwachten? Hier lees je het allemaal.

🔍 Wat is een kredietcontrole?

Een kredietcontrole is een procedure waarbij de leasingmaatschappij nagaat of je onderneming over de financiële slagkracht beschikt om het aangevraagde leasingcontract aan te gaan. Met andere woorden: onze leasingpartner wil zeker zijn dat je het maandelijkse bedrag telkens zult kunnen betalen, zonder in financiële problemen te komen.

De kredietcontrole gebeurt nadat je de offerte voor je droomwagen ondertekend hebt, maar voordat je het finale contract krijgt

Zo’n kredietcontrole is een standaardprocedure die wordt uitgevoerd door een onafhankelijke kredietmaatschappij. Je kunt er dus op vertrouwen dat je financiële gegevens veilig zijn en niet misbruikt zullen worden.

📝 Welke documenten heb ik nodig?

Een kredietcontrole is relatief eenvoudig, zeker als je bedrijf al langer draait. Om een kredietcontrole te kunnen uitvoeren, zal onze leasing partner de volgende zaken van je vragen:

 • Persoonlijk aanslagbiljet
 • Bedrijfsbalans
 • Hieronder leggen we in meer detail uit wat deze documenten zijn en hoe je ze vindt. Als je bedrijf te jong is om al een belastingaangifte of balans te hebben, kijk dan verderop wat de mogelijkheden zijn.

  📃 Persoonlijk aanslagbiljet

  Je aanslagbiljet (AER) is een document dat je bedrijfsinkomen en belastingen van het voorbije financiële jaar beschrijft. Onze leasingpartner heeft je laatst ingediende aanslagbiljet nodig voor de kredietcontrole. Opgelet: een voorlopig aanslagbiljet of een voorbereiding zijn niet voldoende!

  Je kunt je aanslagbiljet terugvinden op MyMinFin, het digitale platform van de FOD Financiën. Dat kan in enkele stappen

  Log in op MyMinFin via itsme® of met je identiteitskaart en kaartlezeGa naar ‘Mijn documenten’Hier vind je je aanslagbiljet, je kunt het downloaden en opslaan

  Als je het voorbije jaar in een ander land belastingen betaalde, dan kun je je belastingaangifte van dat land voorleggen in de plaats.

  ⚖️ Bedrijfsbalans

  Bij de kredietcheck zal onze leasingpartner ook je bedrijfsbalans nagaan. Daarvoor moet je zelf niets doorgeven, want met je ondernemingsnummer kan het leasingbedrijf je balans online raadplegen via de Balanscentrale van de Nationale Bank van België. Je balans publiceren is wettelijk verplicht, het heeft dus geen enkele zin een leasingofferte aan te vragen als je dat niet gedaan hebt (behalve omdat je bedrijf nog te jong is).

  Wat als mijn bedrijf nog maar net gestart is? 🤔

  Als je bedrijf nog maar net opgestart is en daarom geen cijfers kan voorleggen, zal de leasing partner enkele andere documenten opvragen:

 • Financieel plan
 • Tussentijdse balans
 • Eventueel een eerste contract met je klant
 • Een tussentijdse balans laat je opmaken door je boekhouder, waarna je deze doorstuurt naar de leasing partner. Een eerste klanten contract is geen must, maar kan de leasing partner helpen overtuigen van je financiële slagkracht.

  Een financieel plan laat je ook opmaken door je boekhouder. Hierin moet staan wat je in de komende jaren denkt te spenderen en binnen te halen met je bedrijf. Zorg ervoor dat je leasing in het plan is opgenomen, en dat de kosten ervan realistisch worden weergegeven. De prijs op de leasingofferte die je aanvraagt voor je wagen is normaal een goede indicator van de maandelijkse kosten voor die wagen

  ✋ Wat als ik niet kredietwaardig ben?

  Als de kredietcontrole van onze leasingpartner uitwijst dat je niet kredietwaardig bent - met andere woorden, dat ze niet kunnen verzekeren dat je de maandelijkse kostprijs voor de duur van het contract zult kunnen betalen - dan kan je helaas geen wagen leasen bij Lizy.

  🚗 Wat gebeurt er na de kredietcontrole?

  De kredietcontrole zelf neemt normaal slechts enkele werkdagen in beslag. Van zodra je kredietwaardig bevonden bent, of met de leasingpartner een alternatieve overeenkomst bekomen is, krijg je het definitieve contract opgestuurd. Zodra je dat getekend hebt, bellen wij je op om de levering van de wagen te bespreken. Reken nog zo’n drie weken voor je de baan op kunt, want de wagen moet op dat moment nog ingeschreven worden en ook nog door de technische controle gaan. Daarna is de wagen eindelijk van jou!

  Onze handige tools helpen je op weg

  Bereken het VAA

  Wat is het maandelijkse Voordeel Alle Aard dat de werknemer moet afdragen ?

  Meer weten

  Car Policy voorbeeld

  Op zoek naar een car policy? Download hier een gratis voorbeeld!

  Meer weten

  Bereken de TCO van je wagenpark

  Kijk verder dan enkel de aankoopprijs en bereken het totale kostenplaatje van de wagen

  Meer weten