Diesel, benzine, elektrisch of hybride: welke auto zou ik leasen? ⛽

Eén van de lastigste vragen om te beantwoorden wanneer je een auto kiest, of je nu wil kopen of leasen, is welk soort motor het beste is. Er is geen eenvoudig antwoord, maar Lizy helpt je al een stukje op weg met een overzicht van de voor- en nadelen van iedere optie

Diesel

Dieselwagens zijn historisch populair in België, omdat diesel tanken vroeger een pak goedkoper was dan benzine. Dat verschil is echter kleiner tegenwoordig, en dieselwagens zijn net iets duurder in aankoopprijs dan benzinewagens. Normaal gaan ze echter langer mee.Dieselwagens zijn historisch populair in België, omdat diesel tanken vroeger een pak goedkoper was dan benzine. Dat verschil is echter kleiner tegenwoordig, en dieselwagens zijn net iets duurder in aankoopprijs dan benzinewagens. Normaal gaan ze echter langer mee.

Deze auto’s hebben de reputatie om meer te vervuilen dan benzinewagens, maar dat is niet altijd zo. Nieuwere dieselwagens hebben goede roetfilters, en ze verbruiken minder dan benzinewagens wanneer je aan constante snelheid rijdt. Als je veel kilometers aflegt en veel op autosnelwegen rijdt, kan een dieselwagen dus de betere keuze zijn.

Benzine

Benzinewagens stoten minder stof uit dan dieselwagens, maar verbruiken meer op autosnelwegen. Ze zijn beter geschikt voor mensen die veel kleine verplaatsingen doen aan lagere snelheden.

Een benzinewagen is over het algemeen de goedkoopste soort wagen in aankoop, en de motor maakt minder lawaai dan een dieselmotor.

Het aanbod aan benzinewagens is ook groter dan bij de andere types, en over het algemeen zijn deze auto’s goedkoper in het onderhoud.

Anderzijds gaan benzinemotoren minder lang mee, en zul je waarschijnlijk duurder uitkomen op brandstofkosten.

Hybride

Hybride wagens zijn steeds populairder. Dit type auto combineert een benzinemotor met een elektrische motor. Bij het starten en stoppen en aan lage snelheden kan de wagen elektrisch rijden; op hogere snelheden neemt de benzinemotor het over.

Dat zorgt ervoor dat deze wagens een stuk zuiniger en minder vervuilend zijn dan wagens die enkel op benzine of diesel draaien.

Die voordelen gelden echter vooral als je veel korte afstanden rijdt. Neem je vooral autosnelwegen, dan is het voordeel van de elektrische motor verwaarloosbaar. Bovendien zijn deze wagens een stuk duurder in aankoop en dus ook om te leasen, maar je geeft dan weer minder geld uit aan benzine.

Je auto is ook stiller. Bedenk wel dat sommige hybride modellen niet geschikt zijn om bijvoorbeeld een caravan mee te trekken, omdat de elektrische motor daarvoor niet sterk genoeg is.

Elektrisch

Wil je een wagen die echt milieuvriendelijk is, dan moet je voor elektrisch gaan. Deze auto’s stoten niets uit en rijden bijna geruisloos. Ze zijn duur in aankoop, maar er zijn fiscale voordelen aan verbonden. Bovendien liggen de ‘brandstofkosten’ per kilometer relatief laag

Wel zijn deze wagens vooral geschikt voor mensen die vooral korte verplaatsingen uitvoeren. De batterijen van deze modellen hebben immers een beperkte autonomie en opladen gaat nog niet heel snel, dus de auto moet geregeld stilstaan om op te laden.

Bovendien zijn laadpunten nog niet zomaar overal beschikbaar: je moet dus zeker zijn dat je op tijd thuis zult kunnen opladen, of dat je bestemming een laadpunt heeft.

Onze handige tools helpen je op weg

Bereken het VAA

Wat is het maandelijkse Voordeel Alle Aard dat de werknemer moet afdragen ?

Meer weten

Car Policy voorbeeld

Op zoek naar een car policy? Download hier een gratis voorbeeld!

Meer weten

Bereken de TCO van je wagenpark

Kijk verder dan enkel de aankoopprijs en bereken het totale kostenplaatje van de wagen

Meer weten