De complete gids voor bedrijfswagens

Als je voor een bedrijf in België werkt, kan je een bedrijfswagen (technisch gesproken een salariswagen) aangeboden krijgen. Dat wordt beschouwd als een vorm van verloning, omdat je er niet alleen zakelijk, maar ook privé mag mee rijden, in ruil weliswaar voor een minimale bijdrage.

Maar wat is het nut van zo’n bedrijfswagen en wat moet je erover weten? Wat zijn de voordelen ervan voor de werkgever en de werknemer?

We hebben het voor je uitgezocht.

Wat is een bedrijfswagen?

Als je je in het kader van je werk moet verplaatsen, heb je verschillende opties. Terwijl de bedrijfsauto in principe bedoeld is om verplaatsingen in het kader van je werk te doen, mag je een salariswagen ook privé gebruiken. Toch spreken we in de volksmond in beide gevallen vaak over een bedrijfswagen.

Dus als je op vakantie wilt of een gezinsuitstapje wilt plannen buiten je werkuren, dan kan dat met een bedrijfsauto. Maar aan deze mogelijkheid hangt natuurlijk wel een prijskaartje. Dat je werkgever je een auto geeft, betekent dat je van een Voordeel van Alle Aard geniet, dat in je arbeidscontract wordt gespecificeerd en als een vorm van verloning wordt beschouwd.

Wie heeft recht op een bedrijfswagen?

Het is aan de werkgever om te bepalen of zijn werknemers al dan niet recht hebben op een bedrijfswagen. Hoewel deze optie vooral beschikbaar is voor jobs die veel verplaatsingen vergen, kun je het ook als onderdeel van je arbeidscontract in België bedingen.

In principe kan elke werknemer in aanmerking komen. In de praktijk zijn het vooral commerciële profielen, managers, directeurs en zelfstandigen die van dit voordeel genieten.

Voor- en nadelen van de bedrijfswagen voor de werknemer

De belangrijkste voordelen van een bedrijfswagen zijn onder andere dat je als werknemer:

 • Over een kwaliteitsvolle gezinsauto kunt beschikken, zonder hem zelf te moeten kopen;
 • Je auto kunt gebruiken voor vrijetijdsactiviteiten en vakanties;
 • Niet zelf moet betalen voor onderhoud, verzekering, verkeersbelasting en brandstof voor eigen gebruik;
 • Niet moet opdraaien voor de reparatiekosten bij een ongeval, op voorwaarde uiteraard dat er geen sprake is van grove nalatigheid en dat het ongeval plaatsvindt tijdens de werkuren;
 • heel wat kosten uitspaart omdat professionele leasing fiscaal veel voordeliger is voor de werknemer dan een eigen auto aankopen;
 • Om de zoveel jaar een nieuwe auto krijgt.

Naast deze vele voordelen zijn er natuurlijk ook beperkingen. Een bedrijfswagen is niet van jou en wordt teruggegeven aan het bedrijf zodra je het verlaat. Daarnaast wordt een bedrijfswagen beschouwd als een vorm van verloning, ook wel voordeel in natura genoemd, waarop je belastingen betaalt op basis van het bedrag dat overeenkomt met de waarde ervan.

Bedrijfswagens en belastingen

Vanuit fiscaal oogpunt is de bedrijfswagen een voordeel voor zowel de werkgever als de werknemer.

Het Voordeel van Alle Aard van een bedrijfswagen, voor de werknemer

Het type motor, de leeftijd van het model, de CO2-uitstoot en de cataloguswaarde van het voertuig in kwestie bepalen het bedrag dat overeenstemt met het VAA van de bedrijfswagen. Voor 2024 werd het minimum vastgelegd op € 1.600, dit is dus het laagste bedrag waarop je belast kunt worden.

In ruil voor deze kleine bijdrage kun je als werknemer zorgeloos genieten van je auto, zonder je zorgen te moeten maken over brandstof- of onderhoudskosten.

Het VAA van een bedrijfsauto berekenen

Fiscale aftrekbaarheid van autokosten voor de werkgever

Of de werkgever nu een nieuwe bedrijfswagen koopt of leaset, hij kan de meeste kosten deels of geheel fiscaal aftrekken van de belastingen. Brandstof, btw, maandelijkse huur, reparaties, onderhoud...

Ook de aftrekbaarheidspercentages hangen af van diverse factoren, waaronder de CO2-uitstoot. Op termijn zullen auto’s die op fossiele brandstoffen rijden, hun fiscale voordelen zien verdwijnen. Sterker nog, bedrijfswagens besteld vanaf 2026 komen enkel nog maar in aanmerking voor belastingaftrek als ze elektrisch zijn.

Hoe selecteer je als werkgever geschikte bedrijfswagens?

1. Houd rekening met comfort en veiligheid van de werknemer

Wanneer werkgevers voor hun kaderleden en bedienden een bedrijfswagen in België selecteren, is het natuurlijk belangrijk om stil te staan bij het rijcomfort van de werknemer. Dit geldt des te meer als ze veel autorijden! Als manager is zorgen voor je werknemers een van de sleutels tot het stimuleren van hun betrokkenheid en welzijn.

2. Denk na over het imago van het bedrijf

Als de werkgever een wagenpark wil samenstellen voor zijn teams, moet hij er rekening mee houden dat de werknemers zullen opvallen in de bedrijfsauto. Het is aangewezen om voor uniformiteit en kwaliteit te gaan, zodat ze de uitstraling van het bedrijf versterken!

3. Ga voor de auto met de grootste fiscale voordelen

De overheid stimuleert bedrijven om in te zetten op duurzame mobiliteit. Hoe langer ze met auto’s op fossiele brandstoffen blijven rijden, hoe minder fiscale voordelen ze genieten. Omgekeerd is kiezen voor een elektrische bedrijfswagen de ideale manier om de fiscale lasten te optimaliseren en op lange termijn winstgevend te blijven. Hoewel deze modellen vaak duurder zijn in aanschaf, hebben ze over het algemeen een lager VAA voor de werknemer en een maximale aftrekbaarheid voor de werkgever.

Opnieuw, hybride of gewone auto’s met verbrandingsmotor gekocht of geleased vanaf 2026 kunnen niet langer fiscaal afgetrokken worden.

Bekijk hier onze elektrische leasewagens

Auto’s kopen of leasen?

Een bedrijf kan bedrijfswagens met eigen kapitaal aankopen, maar dat is lang niet de enige optie. Het kan ook een beroep doen op zakelijke leasing, een vorm van verhuur op lange termijn, met of zonder aankoopoptie aan het einde van het contract.

Leasing maakt het mogelijk om de kosten te spreiden over meerdere jaren. Tevens geniet het bedrijf van diverse services en heeft het de mogelijkheid om het wagenpark regelmatig te vernieuwen. Bij Lizy gaan we nog een stap verder. We bieden tweedehands auto's die tot 20% goedkoper zijn dan nieuwe auto's, maar toch ‘als nieuw’ geleverd worden.

Heb je heel specifieke verwachtingen en wensen, wil je absoluut een nieuwe auto en beschik je over de nodige middelen, dan biedt de eigen aankoop ongetwijfeld veel meer mogelijkheden. Weet echter dat van auto wisselen in dat geval complexer is en dat je ook zelf moet instaan voor de verkoop ervan.

De 5 beste bedrijfswagens in 2024

Nu je meer weet over bedrijfswagens, vraag je je waarschijnlijk af welk model je moet kiezen. Er zijn verschillende opties. Wij kunnen je in elk geval deze leasewagens aanbevelen:

 •  De BMW X1, niet alleen modern, compact en betrouwbaar, maar ook een van de best verkochte auto's in België in 2023!
 •  De Volvo XC40, een compacte, krachtige hybride SUV en een favoriet bij de Belgen in 2023;
 • De Audi A3 Sportback, populair en een van de meest betaalbare;
 • De Volkswagen ID.3, een vrij voordelige elektrische auto met een respectabele actieradius en heel wat uitrusting.
 • De Tesla Model 3, een modern, sportief, high-performance model dat veel betaalbaarder is dankzij tweedehands leasing.

Een bedrijfswagen aangeboden door het bedrijf vormt een Voordeel van Alle Aard, waarop de werknemer belastingen betaalt. In ruil voor een beperkte bijdrage mag je het voertuig voor persoonlijke doeleinden gebruiken, buiten je werkuren. Tegelijk geniet de werkgever van belastingaftrek voor de kosten gerelateerd aan de bedrijfsauto. Het is met andere woorden een win-win!

Wat als je besluit om je bedrijfswagen te leasen?

Onze leasewagens

FAQ's over bedrijfswagens

Hoe krijg ik een bedrijfswagen?

Over de bedrijfswagen kan worden onderhandeld als onderdeel van je arbeidscontract, of hij kan rechtstreeks door je werkgever worden aangeboden tijdens de aanwervingsfase. Dit is een veel voorkomende optie voor managers, leidinggevenden, commerciële profielen en werknemers die gewend zijn veel te reizen voor hun werk.

Met name als je voor je job veel met de auto moet reizen, is het niet meer dan logisch dat je een bedrijfswagen vraagt. Het is natuurlijk aan de werkgever om op je vraag in te gaan of niet! 

Wie mag er met je bedrijfswagen rijden?

Vraag je je af of je partner, kind of een vriend(in) je bedrijfswagen mag besturen? In veel gevallen kunnen je partner of kinderen met jouw voertuig rijden, als de verzekeringspolis en het arbeidscontract dat toestaan. Dit kan echter zeer verschillen. Je controleert dus best wat er in deze documenten staat. Je kunt de vraag natuurlijk ook gewoon aan je werkgever stellen!

Wat gebeurt er bij een ongeval met je bedrijfswagen?

Als je tijdens de werkuren een ongeval veroorzaakt met je bedrijfswagen en er is sprake van een lichte fout, worden de reparatiekosten meestal gedragen door de werkgever. Het draagt immers de burgerlijke aansprakelijkheid in dit geval. Als je daarentegen buiten de werktijd een ongeluk krijgt terwijl je je auto voor privédoeleinden gebruikt, ben je zelf aansprakelijk.

Er zijn echter uitzonderingen. Denk aan herhaaldelijke lichte fouten of een zware fout.   

Je moet ook een onderscheid maken tussen burgerlijke en strafrechtelijke aansprakelijkheid Als je bijvoorbeeld een ongeval veroorzaakt met je bedrijfswagen, zijn de eventuele boetes en strafrechtelijke sancties niet voor rekening van de werkgever.

Wil je weten hoe het precies zit met de verantwoordelijkheden van elke partij, sla er dan de Car Policy op na!

Wie betaalt de brandstof voor de bedrijfswagen?

Brandstof in het weekend, op vakantie of buiten werktijd wordt over het algemeen door het bedrijf betaald. Het voordeel in natura wordt echter wel door de werknemer aan de belasting betaald. Je controleert echter beter je arbeidscontract om te zien of er voorwaarden zijn gespecificeerd met betrekking tot de maximale hoeveelheid die de werkgever ten laste neemt.

Hybride of elektrische auto: welke kiezen?

Doorgaans biedt een elektrische auto meer belastingvoordeel als een hybride auto. Sterker nog, vanaf 2026 gelden belastingvoordelen alleen nog maar voor elektrische auto’s. De keuze tussen elektrisch en hybride hangt echter ook af van de manier waarop de auto gebruikt wordt, dus we raden je aan om dit ook goed onderling te overleggen. Uiteindelijk is het een afweging tussen verbruik, maandelijkse lease prijs, actieradius en duurzaamheid. Hoe dan ook is een bedrijfswagen een aantrekkelijke manier voor werkgevers om hun werknemers te vergoeden. Voor beide partijen biedt hij niets dan voordelen! De bestuurder kan maandelijks honderden euro's besparen.  

Hoeveel kost een bedrijfswagen de werkgever?

Bij het selecteren van een bedrijfswagen moet de werkgever rekening houden met de TCO of Total Cost of Ownership. Deze omvat niet alleen de maandelijkse huur die verschuldigd is aan de leasemaatschappij, maar ook alle aanverwante kosten.

Om het je gemakkelijker te maken, geven we je bij Lizy een raming van de TCO. Je vindt deze terug in de fiche van elk voertuig. 

 Houd er echter rekening mee dat dankzij de vele aftrekbare kosten de werkelijke kostprijs uiteindelijk lager zal zijn. 

Wanneer krijg je een bedrijfswagen?

Om van een bedrijfswagen te kunnen genieten moet deze zijn opgenomen in de arbeidsovereenkomst van de werknemer. Soms wordt hij ter beschikking gesteld zodra de werknemer aan de slag gaat, soms na loononderhandelingen tussen de werkgever en de werknemer. Bij Lizy zitten er over het algemeen 3 weken tussen het moment dat je een voertuig online bestelt en de levering van de auto op je werk.

Wat is het gemiddelde budget voor een bedrijfswagen?

Het gemiddelde budget voor een bedrijfswagen hangt af van een aantal factoren. Wat onder andere meespeelt: 

 • de duur van de lease. Hoe langer de huurperiode, hoe lager de maandelijkse bedragen;
 • Het type brandstof; de elektrische bedrijfswagen is fiscaal het meest aantrekkelijk;
 • Het aantal kilometers dat elk jaar wordt afgelegd; hoe meer, hoe hoger de maandelijkse leaseprijs;
 • Het type voertuig dat je wilt. Recente, ruime en luxueuze bedrijfswagens zijn het duurst!

Over het algemeen moet je rekenen op een maandelijks bedrag tussen €450 en €1.000 (exclusief belasting) voor een zakelijke leaseauto. 

Wat is het verschil tussen een salariswagen en een bedrijfswagen?

In de volksmond worden de begrippen vaak door elkaar gebruikt en wordt er meestal in beide gevallen over bedrijfswagen gesproken. Er zit echter een klein technisch verschil in. Een bedrijfswagen wordt doorgaans ook veel voor het werk gebruikt, terwijl je een salariswagen krijgt als vorm van verloning, niet omdat je hem nodig hebt om je job uit te oefenen.

Onze handige tools helpen je op weg

Bereken het VAA

Wat is het maandelijkse Voordeel Alle Aard dat de werknemer moet afdragen ?

Meer weten

Car Policy voorbeeld

Op zoek naar een car policy? Download hier een gratis voorbeeld!

Meer weten

Bereken de TCO van je wagenpark

Kijk verder dan enkel de aankoopprijs en bereken het totale kostenplaatje van de wagen

Meer weten