Even Technisch: het Voordeel van Alle Aard, wat is dat? 🤓

Bij het leasen van een wagen komt heel wat kijken. LIZY maakt dat proces graag transparant en eenvoudig. Daarom introduceren we Even Technisch, een blogserie waarin we in mensentaal uitleggen wat technische termen betekenen, en waarom ze relevant zijn voor jou. Deze week: het Voordeel van Alle Aard.

Wanneer je als werknemer een bedrijfswagen ter beschikking gesteld krijgt die je ook voor persoonlijke zaken mag gebruiken, ontstaat wat men noemt een ‘Voordeel van Alle Aard’.

Dat is een ambigue term, want hoewel je wagen natuurlijk een voordeel is voor jou, is er ook een nadeel aan verbonden: je auto wordt gezien als een deel van je beroepsinkomen, en is daarom belastbaar.

De waarde van je VAA is van een aantal factoren afhankelijk: de cataloguswaarde van je wagen, de CO2-uitstoot, en de ouderdom van de auto. Met andere woorden: hoe goedkoper, ouder en milieuvriendelijker je wagen, hoe lager je VAA.

De kost van het VVA valt voor 1/7 ten laste van de werkgever en voor 6/7 ten laste van de werknemer. De werknemer kan dat als bedrijfskost aangeven; als werknemer wordt het bedrag bij je brutoloon geteld. Hoe hoger dus het VAA, hoe hoger je belastingen.

Bereken het VAA van je wagen via deze handige tool.

Onze lange termijn huurauto's