Even Technisch: het Voordeel van Alle Aard, wat is dat? 🤓

Bij het leasen van een wagen komt heel wat kijken. LIZY maakt dat proces graag transparant en eenvoudig. Daarom introduceren we Even Technisch, een blogserie waarin we in mensentaal uitleggen wat technische termen betekenen, en waarom ze relevant zijn voor jou. Deze week: het Voordeel van Alle Aard.

Wanneer je als werknemer een bedrijfswagen ter beschikking gesteld krijgt die je ook voor persoonlijke zaken mag gebruiken, ontstaat wat men noemt een ‘Voordeel van Alle Aard’.

Dat is een ambigue term, want hoewel je wagen natuurlijk een voordeel is voor jou, is er ook een nadeel aan verbonden: je auto wordt gezien als een deel van je beroepsinkomen, en is daarom belastbaar.

De waarde van je VAA is van een aantal factoren afhankelijk: de cataloguswaarde van je wagen, de CO2-uitstoot, en de ouderdom van de auto. Met andere woorden: hoe goedkoper, ouder en milieuvriendelijker je wagen, hoe lager je VAA.

De kost van het VVA valt voor 1/7 ten laste van de werkgever en voor 6/7 ten laste van de werknemer. De werknemer kan dat als bedrijfskost aangeven; als werknemer wordt het bedrag bij je brutoloon geteld. Hoe hoger dus het VAA, hoe hoger je belastingen.

Bereken het VAA van je wagen via deze handige tool.

Onze handige tools helpen je op weg

Bereken het VAA

Wat is het maandelijkse Voordeel Alle Aard dat de werknemer moet afdragen ?

Meer weten

Car Policy voorbeeld

Op zoek naar een car policy? Download hier een gratis voorbeeld!

Meer weten

Bereken de TCO van je wagenpark

Kijk verder dan enkel de aankoopprijs en bereken het totale kostenplaatje van de wagen

Meer weten