Terug

5 verschillen tussen private lease en autolening

5 verschillen tussen private lease en autolening

Is het eindelijk tijd voor je eerste, eigen auto?

Of is je oude wagen na enkele jaren nu wel aan vervanging toe?

Dan kan de spannende zoektocht naar een nieuwe of tweedehands wagen beginnen! Maar hoe ga je deze financieren? Als je jouw spaarboekje liever niet aanspreekt, kan je kiezen voor een private lease of een autolening. Wij zetten de vijf grootste verschillen even op een rij.

Verschil 1: De kosten

Als je kiest voor een private leaseauto dan mag je voor een afgesproken tijd en tegen een vast maandelijks bedrag rijden met de door jou gekozen auto. Dat maandelijks bedrag ligt echt vast en je moet dus geen rekening houden met eventuele bijkomende kosten van bijvoorbeeld herstellingen, onderhoud of verzekeringen. Ook als je dus een tweedehands wagen bij LIZY leaset, zitten de volgende kosten in de prijs inbegrepen: onderhoud, herstellingen, autoverzekering, verkeersbelasting, belasting op de inverkeersstelling, vervanging van de banden, pechverhelping en een vervangwagen. Enkel voor de brandstofkosten moet je zelf een centje opzij houden.

Koop je een nieuwe of tweedehands wagen met een autolening? Dan moet je bovenop de maandelijkse aflossing (kapitaal + rentevoet) wel nog rekening houden met kosten zoals belastingen, herstellingen en de autoverzekering. Nog op zoek naar een autoverzekering voor je auto? Vergelijk hier de verschillende aanbieders in België.

Verschil 2: De eigenaar van de auto

Als je een auto koopt - of dat nu met of zonder autolening is -, ben je eigenaar van de auto. Wanneer je een auto leaset, ben je niet of niet meteen eigenaar van de wagen. Je leent de auto voor een bepaalde looptijd, bijvoorbeeld 2 of 4 jaar, maar de leasingmaatschappij blijft wel de eigenaar van de auto.

Op het einde van het contract geef je de auto terug en kan je eventueel een andere leasingwagen kiezen. Ben je na al die tijd gehecht geraakt aan de auto? Dan is het soms wel mogelijk om bij afloop van het contract de auto over te kopen voor het resterende bedrag.

Verschil 3: Verkopen van de auto

Als je een auto koopt, ben je eigenaar van de auto en kan je dus ook op eender welk moment beslissen om je wagen te verkopen. Zo kan je een deel van het bedrag dat jij ervoor neertelde, terug verdienen.

Sluit je een leasingcontract af? Dan kan je jouw leasingwagen natuurlijk niet plots verkopen. Je bent namelijk geen eigenaar van de auto. Wel onderteken je een contract om de auto te leasen. Als je dat contract vroegtijdig wilt stopzetten, moet je een schadevergoeding betalen.

Verschil 4: Afwisseling

Hoewel je niet kan verkopen, kan je wel afwisselen bij een private lease. Na afloop van het contract kan je immers gewoon een andere leasingwagen kiezen. Bij LIZY kan je tweedehands auto's leasen met looptijden tussen één en vijf jaar. Zo kan je om de zoveel jaar eens rondrijden in een andere wagen, en dus ook met een ander automerk. Als je dat belangrijk vindt, kan je op die manier ook steeds kiezen voor de meest zuinige en milieubewuste auto. Afwisseling voor jou en een streepje voor op het vlak van duurzaamheid.

Verschil 5: Leasen per kilometer

Bij het kiezen van jouw private leasingwagen moet je niet alleen een keuze maken over het merk, de brandstof en het type. Je moet bij het afsluiten van je overeenkomst ook zeggen hoeveel kilometer per jaar je zal rijden. Onder andere op basis van die keuze - 10.000, 20.000, 30.000 of 40.000 km per jaar - wordt jouw maandelijkse leaseprijs berekend. Jaarlijks wordt de kilometerstand opgenomen. Heb je meer kilometers gereden? Dan zal worden berekend hoeveel je nog moet bijbetalen.

Als je een auto koopt, verschilt de aankoopprijs natuurlijk niet naargelang het aantal kilometers dat je zal rijden. Ook de autolening en de andere kosten worden daardoor niet beïnvloed. Wel kan je een kilometerverzekering afsluiten waarbij de premie die je betaalt voor je autoverzekering afhangt van het aantal afgelegde kilometers per jaar.

Leasen of lenen?

Er zijn verschillende elementen die bepalen welke van de twee opties voordeliger is. Het is vooral belangrijk om te kijken naar jouw persoonlijke behoeften en voorkeur. Op basis van de factoren die jij belangrijk vindt, kan je berekenen welke optie voor jou het beste werkt.  

Hallo, met LIZY
Heb je vragen?
Jim heeft antwoorden.