Ben je een zelfstandige ondernemer? Zo kies je tussen het leasen of kopen van je elektrische auto.

Ben je een zelfstandige ondernemer en wil je een auto kopen of vervangen? Als je voor maximale aftrekbaarheid wil gaan, dan kies je voor een elektrische auto. Maar vaak is een elektrische auto duurder dan een auto met verbrandingsmotor. Dit maakt de beslissing niet gemakkelijk! Daarom bespreken we hier je opties om een elektrische auto te financieren en af te trekken als zelfstandige ondernemer.

Moet je als zelfstandige ondernemer een elektrische auto kopen?

Heb je het geld, wil je eigenaar zijn van je auto en wil je deze maximaal aftrekken tijdens de afschrijvingsperiode? Als je op alle vragen ja antwoordt, dan is de keuze snel gemaakt: je kunt het beste je elektrische auto kopen en deze over ongeveer vijf jaar afschrijven.

  • Je trekt de auto en de kosten voor 100% af.
  • Je trekt ook de kosten voor een laadstation af tegen 150%, op voorwaarde dat het:
  1. toegankelijk is voor anderen,
  2. verbonden is,
  3. dat het zijn vermogen en laadstatus kan communiceren.

Je kunt op elk moment de aftrekbaarheid van je elektrische auto berekenen met onze tool.

Kopen is interessant als je het bedrag dat je nodig hebt voor de aankoop uit je bedrijf kunt halen en de bijkomende reparatie- en onderhoudskosten kunt betalen.

Als je een lening moet afsluiten voor je elektrische auto, dan raden we je aan om te kijken naar alternatieven zoals financiële leasing of operationele leasing.

Past financiële leasing bij jou?

In dit geval stelt een bedrijf een elektrische auto ter beschikking. Je betaalt maandelijks een bedrag, inclusief rente. Aan het einde van het contract kun je de elektrische auto kopen voor maximaal 15% van de aankoopprijs. Omdat je in principe aankoopt, kun je deze kosten aftrekken door af te schrijven. Je verdeelt de aftrek over een typische periode van vijf jaar voor een nieuw voertuig. Je betaalt de btw gedurende de looptijd van het leasecontract. Goed nieuws: je kunt deze ook geleidelijk terugvorderen via je btw-aangifte.

Leasen is interessant als je geleidelijk wilt betalen en de mogelijkheid wilt behouden om aan het einde van het contract de auto tegen een interessante prijs te kopen. Door te praten met een leasemaatschappij die dit soort formules aanbiedt, kun je zien of deze optie voor jou geschikt is.

LIZY’s tweedehands elektrische auto leasing: de oplossing voor zelfstandige ondernemers

Auto's, en elektrische auto's in het bijzonder, zijn duur. Zelfstandige ondernemers weten dit maar al te goed: zij hebben geen werkgever die de aankoopprijs voor hen betaalt. Daarom heeft LIZY zich gespecialiseerd in gebruikte auto's. We bieden gebruikte elektrische auto's aan, die minder onderhoud en reparaties vereisen dan voertuigen met verbrandingsmotoren en bovendien goedkoper zijn dan nieuwe elektrische auto's.

Het financieringsmodel van LIZY is vrij eenvoudig en past zich aan jouw behoeften aan. Je kiest het elektrische model dat bij jou past uit de online catalogus. Je bepaalt:

  • het aantal kilometers dat je per jaar wilt rijden,
  • het aantal maanden waarvoor je de auto beschikbaar wilt hebben.

Op basis hiervan krijg je:

  • de maandelijkse leasingprijs
  • een schatting van de TCO (Total Cost of Ownership). Dit bedrag is iets hoger en geeft een idee van alle kosten (laadkosten, etc.) die aan de auto verbonden zijn. Geen onaangename verrassingen dus!

Je ontvangt je auto binnen drie weken, dus je hoeft niet eindeloos te wachten op een nieuwe auto die vastzit in de wereldwijde toeleveringsketen. Bovendien kun je deze leasing elke maand aftrekken als kosten. Je hoeft niet af te schrijven omdat je least in plaats van koopt. En omdat het nog steeds een elektrisch voertuig is, is het professionele gebruik ervan voor 100% aftrekbaar.

Je kunt de looptijd of het aantal kilometers indien nodig aanpassen gedurende het contract. Wanneer het contract afloopt, is de keuze weer aan jou. Heb je een andere auto nodig? Dan kun je de catalogus van LIZY raadplegen om te zien of een nieuwer model bij je past!

Onze handige tools helpen je op weg

Bereken het VAA

Wat is het maandelijkse Voordeel Alle Aard dat de werknemer moet afdragen ?

Meer weten

Car Policy voorbeeld

Op zoek naar een car policy? Download hier een gratis voorbeeld!

Meer weten

Bereken de TCO van je wagenpark

Kijk verder dan enkel de aankoopprijs en bereken het totale kostenplaatje van de wagen

Meer weten