Hoe een leasebudget voor werknemers opstellen?

Je wilt een helder zicht op de maandelijkse kostprijs van je bedrijfsauto’s en tegelijk de financiële risico’s maximaal beperken? Dan is leasing de ideale oplossing. Maar hoe stel je de budgetten voor een leaseauto op? Lizy geeft je drie waardevolle tips.

Vraag budgetoffertes op

Wie veel kilometers aflegt, heeft een hoger leasebudget nodig dan iemand die dichtbij woont of slechts occasioneel naar het werk pendelt. Meer kilometers betekent meer onderhouds- en bandenkosten en een lagere restwaarde, wat zich vertaalt in een hogere maandprijs.

Als iedere werknemer hetzelfde budget zou krijgen (bijvoorbeeld een lease auto voor 300 euro per maand), moet een veelrijder zich tevredenstellen met een kleine lease auto, terwijl de occasionele pendelaar een mooi uitgeruste en/of grotere wagen, bijvoorbeeld een Audi Q5 plug in hybrid leasen kan.

Om dat te vermijden kun je voor alle werknemers binnen een categorie van auto’s een budget opmaken dat gebaseerd is op een referentie kilometeraantal. Dat stemt niet per se overeen met de werkelijk gereden kilometers van elke medewerker. Bij de bestelling moet de offerte voor de medewerker in kwestie natuurlijk aangepast worden aan het aantal werkelijke (ingeschatte) kilometers. Bij een deel van de medewerkers zal dat tot een hogere maandprijs leiden dan die van de budgetofferte, voor andere zal de uiteindelijke maandprijs lager liggen. Het een heft het andere dus op.

Schat je kilometers nauwkeurig in

Laat je niet verleiden om het aantal kilometers per maand voor je budget- en besteloffertes lager te zetten dan realistisch. Zo krijg je misschien een aantrekkelijke leaseprijs, maar je houdt jezelf voor de gek. De leasemaatschappij registreert immers de werkelijk gereden kilometers en stuurt onvermijdelijk een afrekening.

Het voordeel van een goede inschatting van de gemiddelde werkelijke kilometers is dat het aantal prijsaanpassingen voor meer en minder gereden kilometers ongeveer in evenwicht zal zijn. Dat betekent dat het vooropgestelde budget voor de keuze van de auto veel dichter bij de werkelijke kostprijs aansluit dan wanneer je een willekeurig aantal budgetkilometers hanteert.

Overweeg tweedehandsleasing

Vergeet ook niet dat je met tweedehands leasing voordelen kunt doen en voor hetzelfde budget per maand een mooiere auto leaset. Een nieuwe lease auto van 600 euro per maand kan als occasion lease auto 500 euro per maand kosten, bijvoorbeeld. Ook zijn er vaak SUV lease deals en lease specials die een knappe Mercedes, BMW, Audi of Volvo binnen handbereik brengen. Je vindt het aanbod van Lizy hier. Vergeet ook niet dat je met tweedehands leasing voordelen kunt doen en voor hetzelfde budget per maand een mooiere auto leaset. Een nieuwe lease auto van 600 euro per maand kan als occasion lease auto 500 euro per maand kosten, bijvoorbeeld. Ook zijn er vaak SUV lease deals en lease specials die een knappe Mercedes, BMW, Audi of Volvo binnen handbereik brengen. Je vindt het aanbod van Lizy hier.

Onze handige tools helpen je op weg

Bereken het VAA

Wat is het maandelijkse Voordeel Alle Aard dat de werknemer moet afdragen ?

Meer weten

Car Policy voorbeeld

Op zoek naar een car policy? Download hier een gratis voorbeeld!

Meer weten

Bereken de TCO van je wagenpark

Kijk verder dan enkel de aankoopprijs en bereken het totale kostenplaatje van de wagen

Meer weten