Aftrekbaarheid auto als zelfstandige: welke kosten kan je inbrengen?

Werk jij als zelfstandige en ben je van plan om een auto te leasen? Strak plan. Als zelfstandige kan je (een deel van) de gemaakte autokosten aftrekken.

Maar over hoeveel aftrekbaarheid spreken we dan? Welke kosten kan je precies aftrekken? En wat als je je zelfstandige activiteiten uitoefent als natuurlijke persoon?

We geven graag meer informatie over de wettelijke mogelijkheden én de beperkingen rond de aftrekbaarheid van je auto als zelfstandige.

Natuurlijk persoon vs. rechtspersoon (vennootschap)

Wat is een natuurlijk persoon?

In dit artikel focussen we op de aftrekbaarheid van autokosten voor zelfstandigen die als natuurlijke persoon werken. In de volksmond spreken we over éénmanszaken. Het btw-nummer staat op jouw persoonlijke naam en je factureert vanuit die eigen naam.

Natuurlijk persoon: voor- en nadelen

Kies je voor het stelsel van zelfstandige als natuurlijke persoon (éénmanszaak), dan heb je minder administratieve kosten en rompslomp dan wanneer je vanuit een vennootschap werkt. De aangifte van je belastingen verloopt immers volledig via de personenbelasting. De keerzijde is wel dat jouw privé-eigendommen niet beschermd zijn.

Het wettelijke kader: het leven vóór en na 2026

elektrische wagen 2026

Foto van Zaptec op Unsplash

Op zoek naar meer fiscale aftrekbaarheid als zelfstandige? Dan is een auto een klassieke aftrekpost. Maar opgelet, in België veranderen vanaf 2026 de spelregels rond de fiscale aftrekbaarheid van een auto. De aftrekbaarheid wordt geleidelijk aan afgebouwd.

Uiteindelijk zullen uitsluitend elektrische bedrijfswagens nog fiscaal aftrekbaar zijn.

Wie in 2022 nog een auto met brandstofmotor leaset voor de komende vier jaren kan dus nog genieten van de aftrekbaarheid als zelfstandige. Dat geldt ook wanneer je de auto leaset als zelfstandige in natuurlijke persoon.

Professioneel versus privégebruik

‘Voordeel van alle aard’ (VAA)… het hoge woord is eruit. Spreek je met een specialist over de aankoop of het leasen van een auto die je wil inbrengen als professionele kost, dan komt de term snel ter sprake. VAA verwijst naar het voordeel in natura, met andere woorden het privégebruik dat belast wordt door de fiscus.

De vuistregel is de volgende: hoe goedkoper, ouder en milieuvriendelijker je wagen is, hoe lager je VAA. In dit blogartikel ontdek je meer over VAA.

Maar opgelet, bij een éénmanszaak (natuurlijke persoon) is je auto eigenlijk je privé-eigendom en is het gebruik per definitie steeds privaat. Wil je toch genieten van fiscale aftrekbaarheid met een auto als natuurlijke persoon? Dat kan gelukkig wel.

De hamvraag is welk percentage je mag inbrengen als professionele kost en welk percentage als privé wordt beschouwd.

Welk percentage van jouw voertuig kan je inbrengen?

percentage aftrekbaarheid zelfstandig

Foto van Kelly Sikkema op Unsplash

Algemeen genomen kan je maximaal 100% van je autokosten aftrekken. De ondergrens bedraagt 50%. Met de volgende formule kan je jouw percentage van aftrekbaarheid berekenen (brandstofmotor):

120% – (0,5% x [brandstofcoëfficiënt] x CO2/km)

De gegevens over de CO2-uitstoot per kilometer vind je terug op de bestelbon of factuur van je auto. De brandstofcoëfficiënt is afhankelijk van het type brandstof:

  • Diesel: 1
  • Benzine: 0,95
  • Gecomprimeerd aardgas: 0,90

Hybridewagens en elektrische auto’s zijn 100% aftrekbaar. Let wel op met ‘valse hybridewagens’, elektrische wagens die ook een brandstofmotor hebben. In dat geval verplicht de overheid je om ook de bovenstaande formule voor niet-hybridewagens toe te passen of om de uitstoot van je hybride met 2,5 te vermenigvuldigen.

Welke autokosten zijn aftrekbaar?

Ben je overtuigd van de meerwaarde om een auto te leasen als zelfstandige? Heb je jouw fiscaal aftrekbaar percentage berekend? Dat is een eerste stap.

Maar op welke kosten kan en mag je dat percentage nu toepassen? De volgende kostenposten komen in aanmerking:

  • Aankoop / de periodieke leasingbedragen: dit zijn de kosten die je betaalt voor het aankopen en/of gebruiken van de auto zelf. In de praktijk gaat het meestal om maandelijkse leasingbedragen die (inclusief btw) van je rekening gaan.
  • Brandstof
  • Eventuele herstellingen en onderhoudswerken
  • De rente die je betaalt op een autolening: net zoals bij een klassieke banklening is de leasing eigenlijk een financieel krediet waarbij je rente betaalt. Ook die rente mag je (gedeeltelijk) inbrengen als professionele kost.
  • Dan is er ook nog de btw. De belasting op de toegevoegde waarde kan je bij autokosten voor maximaal 50% aftrekken in het geval van een 100% professioneel gebruik. Ook hier geldt dat het aandeel privégebruik die 50% zal drukken.

Bereken zelf jouw fiscaal voordeel

Ben je de weg kwijtgeraakt in het kluwen van regels, percentages en termen rond de aftrekbaarheid van je auto als zelfstandige? Geen paniek. Er bestaan tools waarmee je efficiënt en nauwkeurig jouw aftrekbaarheid kan berekenen.

Gouden tip: Accountable biedt de online tool All you can deduct aan. Wil je weten welke aftrekbaarheid je als zelfstandige geniet voor je auto? Voer dan de zoekterm ‘auto’ in en je krijgt een overzicht van de verschillende autokosten die je als zelfstandige kunt inbrengen als professionele kost.

Auto leasen als zelfstandige in natuurlijke persoon: doen of niet?

aftrekbaarheid auto leasen

Foto van Erik Mclean op Pexels

Onder welk stelsel je ook werkt als zelfstandige, een auto is nog steeds een fiscaal interessante aftrekpost. Dat geldt ook wanneer je een tweedehands auto gaat leasen. Een lease-auto is ook een aftrekbare uitgave op jouw rekeningen. Dezelfde regels als hierboven zijn van toepassing op dit soort contracten.

Naast de fiscale voordelen bieden leasingformules ook de voordelen dat je de kosten kunt spreiden over een langere periode. Vooral voor zelfstandigen als natuurlijke persoon met een kleinere cashflow is dat interessant.

Je kan de formule om het aftrekbaar percentage beroepsonkosten te berekenen, gebruiken voor de vennootschapsbelasting (vennootschap) maar ook voor de personenbelasting (natuurlijke persoon).

💡 Extra tip: Houd wel de wetgeving inzake aftrekbaarheid van je auto als zelfstandige in de gaten. Laat je daarnaast bijstaan door tools om het correcte percentage te berekenen.

Dit artikel werd je aangeboden door Accountable: Een eenvoudige app die je vertelt hoeveel belasting je zult betalen, al jouw belastingaangiften beheert, je in staat stelt facturen op te stellen en jouw uitgaven vast te leggen, en dat alles met slechts enkele muisklikken en niet meer dan 3 minuten per dag. Met of zonder accountant.

Onze handige tools helpen je op weg

Bereken het VAA

Wat is het maandelijkse Voordeel Alle Aard dat de werknemer moet afdragen ?

Meer weten

Car Policy voorbeeld

Op zoek naar een car policy? Download hier een gratis voorbeeld!

Meer weten

Bereken de TCO van je wagenpark

Kijk verder dan enkel de aankoopprijs en bereken het totale kostenplaatje van de wagen

Meer weten