Wie mag er met mijn lease auto rijden?

Oké, misschien ga je in real life geen zuchtende fanclub rond je net geleverde leaseauto krijgen. Maar het kan wel dat je partner graag ook met de wagen wil rijden, of dat je hem een weekendje wil uitlenen aan vrienden die moeten verhuizen.

Mag dat dan van LIZY? In principe: ja!

In de praktijk zijn er een aantal dingen waarmee je rekening moet houden.

De voorwaarden van de lease partner

Ieder leasebedrijf kan zijn eigen voorwaarden stellen voor wie er met je leaseauto mag rijden. Die voorwaarden staan normaal aangegeven in het contract dat je met de leasepartner ondertekent.

Natuurlijk staat dat er dan in legaal taalgebruik, dus bij twijfel stuur je best een mailtje naar de leasepartner voor verduidelijking

Nu, bij LIZY mag je van onze leasepartner D'Ieteren Lease je wagen uitlenen aan andere bestuurders met een geldig rijbewijs.

De voorwaarden van de werkgever

Als jij als solo zelfstandige het leasecontract voor jezelf ondertekent, bepaal je natuurlijk helemaal zelf wat je met de wagen doet. Maar als je een contract aangaat voor werknemers, dan mag je zelf ook voorwaarden stellen rond wat ze met hun bedrijfswagen mogen doen.

Als je liever niet hebt dat ze de wagen uitlenen aan mensen met wie ze niet samenwonen, dan kun je dat zo doorgeven aan je medewerkers. Omgekeerd dien je je als medewerker ook te houden aan de regels die je werkgever gesteld heeft voor het gebruik van je leasewagen.

Als je je leasewagen regelmatig uitleent, is het wel even opletten met je kilometrage. Denk eraan dat je leasecontract een beperkt aantal kilometers stipuleert: als je de auto vaak uitleent voor lange afstanden, kun je dat pakket overschrijden, waardoor je zult moeten bijbetalen. Als je denkt dat dit het geval zal zijn, spreek je dus best op voorhand een vergoeding af met de persoon aan wie je je wagen uitleent.

De aansprakelijkheid

Dan komen we in een betrekkelijk grijze zone: wie is aansprakelijk als er een ongeval gebeurt terwijl iemand anders met mijn wagen rijdt? Dit is meteen ook de reden waarom je best niet aan Jan en alleman je autosleutels geeft: het leasecontract staat op jouw (bedrijfs)naam, dus boetes en schadeclaims belanden per definitie op jouw adres.

Zorg dus dat je op voorhand heel duidelijke afspraken maakt met de persoon aan wie je je leaseauto uitleent, anders kun je in erg vervelende situaties terechtkomen.

Als je leasecontract stelt dat anderen met de wagen mogen rijden - zoals bij VDFin en KBC het geval is - dan blijft je wagen in principe wel gewoon verzekerd, ook als iemand anders met de wagen in een ongeval terechtkomt.

Normaal kun je dus niet persoonlijk aansprakelijk gesteld worden en zal de verzekeringsmaatschappij wel degelijk tussenkomen.

Mag ik iemand leren rijden met mijn leaseauto?

Uiteindelijk een veelgestelde vraag: mag ik mijn kind/partner/nichtje leren rijden met mijn leaseauto? Ook dit is afhankelijk van het leasebedrijf, maar bij onze LIZY leasepartners mag het - zolang de leerling-bestuurder in bezit is van een geldig voorlopig rijbewijs, natuurlijk, en zich aan de voorwaarden van dat rijbewijs houdt.

Zorg ook hier dat je afspraken maakt over wie eventuele schade of boetes betaalt.

De conclusie: je mag je auto uitlenen, maar best wel alleen aan mensen die je ten volle vertrouwt!

Onze handige tools helpen je op weg

Bereken het VAA

Wat is het maandelijkse Voordeel Alle Aard dat de werknemer moet afdragen ?

Meer weten

Car Policy voorbeeld

Op zoek naar een car policy? Download hier een gratis voorbeeld!

Meer weten

Bereken de TCO van je wagenpark

Kijk verder dan enkel de aankoopprijs en bereken het totale kostenplaatje van de wagen

Meer weten