Alles wat je moet weten over een bewonerskaart voor je leasewagen

Nu het aantal auto's in de steden toeneemt, voeren steden steeds meer betaalzones in om automobilisten te ontmoedigen met de wagen naar de stad te komen. Met een bewonerskaart vermijd je dit: je kan dan in de grijze of blauwe zones in de buurt van je huis parkeren zonder te betalen.

Jouw stad of gemeente kan de verschillende parkeerzones wijzigen naar gelang van de evolutie van het aantal auto's op haar grondgebied. Vergeet dus niet van tijd tot tijd de grenzen van de zones in jouw buurt te controleren.

In dit artikel lees je:

  • Kan ik een bewonerskaart krijgen met een bedrijfs- of leasewagen?
  • Hoe krijg ik mijn bewonerskaart?
  • Hoeveel kost een bewonerskaart?
  • Conclusie
  • Kan ik een bewonerskaart krijgen voor mijn leasewagen?

    In het algemeen kan iedereen die in de betrokken gemeente woont en de auto op zijn of haar naam heeft staan, een bewonerskaart krijgen. Maar wat bij bedrijfsauto's en lease-auto's waarbij het voertuig op naam van de leasemaatschappij blijft staan?

    Het antwoord is ja, je kan hiervoor ook een bewonerskaart aanvragen. Daarvoor hoef je alleen maar te bewijzen dat je de vast bestuurder bent van het bedrijfs- of lease voertuig. Hoe doe je dit? Dat hangt af van gemeente per gemeente.

    De meeste gemeenten eisen een document van jouw bedrijf of werkgever waarin staat dat je de enige gebruiker bent. Dit is het geval in de meeste Brusselse gemeenten, in Gent en in Bergen. In Brussel en Gent zal je, als het om een leasewagen gaat, ook om een kopie van het leasecontract worden gevraagd.

    Hoe krijg ik mijn bewonerskaart?

    Signing leasing documents

    Om een bewonerskaart te krijgen, moet je de nodige documenten van jouw gemeente verzamelen en een aanvraag indienen. Deze documenten omvatten meestal een aanvraag die moet worden ingevuld, een kopie van je identiteitskaart, een kopie van je inschrijvingsbewijs en soms een bewijs van woonplaats. Dit komt bovenop de hierboven vermelde specifieke documenten voor jouw bedrijfs- of leasewagen.

    Nogmaals, de procedures verschillen. Vergeet dus niet de door jouw gemeente vereiste informatie te controleren voordat je een aanvraag indient.

    Hoeveel kost dit?

    Dit verschilt opnieuw van gemeente tot gemeente. De prijzen variëren zelfs binnen Brussel, van gratis voor een eerste kaart in Anderlecht tot 28 euro per jaar in Schaarbeek, via 15 euro per jaar in Elsene. Buiten de hoofdstad is een eerste verblijfskaart gratis in Gent, maar kost 20 euro per jaar in Bergen.

    Conclusie

    Ja, of je nu in Brussel, Gent, Antwerpen of een andere gemeente bent, je hebt recht op een bewonerskaart voor jouw bedrijfs- of leasewagen. Hou er echter rekening mee dat de voorwaarden per gemeente verschillen, dus vergeet niet na te gaan wat de voorwaarden in jouw woonplaats zijn.

    Onze handige tools helpen je op weg

    Bereken het VAA

    Wat is het maandelijkse Voordeel Alle Aard dat de werknemer moet afdragen ?

    Meer weten

    Car Policy voorbeeld

    Op zoek naar een car policy? Download hier een gratis voorbeeld!

    Meer weten

    Bereken de TCO van je wagenpark

    Kijk verder dan enkel de aankoopprijs en bereken het totale kostenplaatje van de wagen

    Meer weten