Elektrische oplaadpunten aftrekken

Met de "Wet ter bevordering van fiscale en sociale vergroening van mobiliteit" neigen elektrische voertuigen ernaar om thermische auto's te vervangen in de vloten van bedrijfsvoertuigen. Uiteraard zal een elektrische auto niet ver komen zonder een oplaadpunt: de wet heeft hieraan gedacht en voorziet een zeer voordelige aftrekbaarheid voor bedrijven en zelfstandigen. Oordeel zelf hieronder.

Bedrijven en zelfstandigen die een oplaadpunt voor elektrische voertuigen op hun werkplek installeren, genieten van een verhoogde aftrekbaarheid. Deze loopt op tot 150%, tot 31 augustus 2024, inclusief bijkomende kosten (bijv. installatie). De investering in een oplaadpunt wordt lineair afgeschreven over ten minste vijf jaar.

Had je 200% aftrekbaarheid in gedachten? Deze verhoogde aftrek telde voor investeringen tot en met 31 december 2022. Het vergroeningsbeleid wordt namelijk in fasen ingevoerd, over meerdere jaren. De voordelen die aan elektrische voertuigen worden toegekend, nemen af naarmate de jaren vorderen... Kortom, het is beter om vandaag te beginnen dan morgen!

Hoe kan jij profiteren van de verhoogde aftrek voor de installatie van elektrische oplaadpunten?

Om van 150% aftrekbaarheid voor elektrische oplaadpunten te genieten, moet er aan deze 3 voorwaarden worden voldaan:

  • Nieuw: "Aangeschaft of verkregen in nieuwe staat", volgens de wettelijke termen.
  • Toegankelijk voor het publiek: Concreet moet iedereen vrije toegang hebben tot het oplaadpunt tijdens de gebruikelijke openingstijden van het bedrijf. Dit verklaart waarom iedereen zijn/haar elektrisch voertuig kan opladen bij de oplaadpunten van supermarkten...
  • Intelligent: De oplaadpunten moeten verbonden zijn met een beheersysteem dat informatie geeft over de laadtijd en capaciteit. Deze verbinding moet ook beschikbaar zijn voor gebruikers van het oplaadpunt.

Merk op dat de elektrische oplaadpunten niet bij de FOD Financiën moeten worden geregistreerd. Hier was sprake van, maar het idee is verlaten. Je kunt de verhoogde aftrekbaarheid van 150% combineren met eventuele subsidies voor de installatie van elektrische oplaadpunten! Echter kan je de verhoogde aftrekbaarheid voor elektrische oplaadpunten niet combineren met de nieuwe maatregel "aftrek voor investering in elektrische oplaadinfrastructuur". Deze maatregel is bijvoorbeeld van toepassing op vrachtwagens zonder koolstofemissie en hun waterstoflaadinfrastructuur.

Als je geen zelfstandige of bedrijf bent en een oplaadpunt bij je thuis wilt installeren, kan je profiteren van een belastingvermindering onder de hier toegelichte voorwaarden.

Odoo heeft oplaadpunten geïnstalleerd: lees hier hun ervaring en advies.

Installatie van een elektrisch oplaadpunt bij het huis van je werknemers

Overweeg je om oplaadpunten bij de woning van werknemers te installeren? Het is een goed idee: werknemers hoeven zo niet langer op te laden bij dure stations. Ze besparen overigens kostbare werktijd door de dag te beginnen met een opgeladen auto. Bovendien is de oplossing economisch interessant.

  • De kosten van het installeren van een oplaadpunt bij het huis van de werknemer vallen onder het VAA (Voordeel Alle Aard) van de elektrische bedrijfsauto.
  • Als bedrijf hoef je niets extra te betalen aan de RSZ (Rijksdienst voor Sociale Zekerheid).

Dit geldt ook als het bedrijf de werknemer vergoedt voor de werkelijke kosten die hij heeft gemaakt voor het installeren van een oplaadpunt bij hen thuis.

In de praktijk

Zodra het oplaadpunt is geïnstalleerd, kan dit werken met een aparte meter: de werkgever dekt dan de elektriciteitskosten voor de auto van de werknemer. Deze elektriciteitskosten worden volledig vergoed zonder dat het VAA stijgt en zonder dat de werknemer extra kosten hoeft te betalen.

Over het algemeen gaat de werkgever via een mobiliteitsdienstverlener of 'e-mobility provider' die de meters voor de werkgever uitleest. Deze dienstverlener kan indien nodig de werknemers betalen en de overeenkomstige bedragen innen bij de werkgever. Hier vindt je een lijst met mobiliteitsdienstverleners.

Als de werknemer het bedrijf verlaat, heeft hij/zij verschillende opties, afhankelijk van wat is overeengekomen met de werkgever. De voormalige werknemer kan bijvoorbeeld het laadpunt overnemen als onderdeel van het einde van hun leasecontract of het blijven huren. Dit hangt af van de voorwaarden van het contract.

Samengevat; de wet ter bevordering van de sociale en fiscale vergroening van mobiliteit is de elektrische oplaadpunten niet vergeten. Bedrijven profiteren van een zeer voordelig aftrekregime van 150% om ze op hun werkplek te installeren. Als jij de woning van je werknemers wilt uitrusten met een elektrisch oplaadpunt, zijn er concrete en voordelige oplossingen beschikbaar om dit gemakkelijk te doen. Ons team kan je hierover adviseren, neem alvast even contact met hen op via deze link.

Onze handige tools helpen je op weg

Bereken het VAA

Wat is het maandelijkse Voordeel Alle Aard dat de werknemer moet afdragen ?

Meer weten

Car Policy voorbeeld

Op zoek naar een car policy? Download hier een gratis voorbeeld!

Meer weten

Bereken de TCO van je wagenpark

Kijk verder dan enkel de aankoopprijs en bereken het totale kostenplaatje van de wagen

Meer weten