Nieuwe elektrische wagens voor bedrijven: de 9 beste auto’s van 2022

Tijd voor een nieuwe elektrische wagen?

Lijd je onder keuzestress door het steeds grotere aanbod?

Geen probleem, we’ve got your back! 💪

We laten de beste nieuwe elektrische wagens van 2022 en de best scorende oudere modellen voorrijden.

Zo vind jij zonder moeite de ideale match op vier wielen voor jouw bedrijf.

Daar gaan we 🏎️:

  • Volkswagen ID.3
  • Tesla Model 3
  • Tesla Model Y
  • Mercedes-Benz EQE
  • BMW i4
  • Hyundai Ioniq 5
  • Nissan Ariya
  • Skoda Enyaq iV
  • Audi Q4 e-tron
  • De moeite om naar uit te kijken
  • Nu is het aan jou
  • Volkswagen ID.3

    leasing Volkswagen

    Bron

    Als opvolger van de klassieke Golf en de eerste Volkswagen die volledig elektrisch rijdt, had de ID.3 heel wat te bewijzen. En dat lukt behoorlijk, want het blijft een populaire wagen.

    Met reden!

    Compact langs buiten, comfortabel met beenruimte voor iedereen aan de binnenzijde. En een behoorlijke kofferruimte. Dat maakt van deze auto een fijne compagnon voor stad en snelweg. In 2021 bekroonde de Vereniging Zakelijke Rijders de ID.3 zelfs tot beste elektrische auto in het middensegment.

    Wie futuristische toeters en bellen, avontuur en een ultra-luxueuze afwerking wilt, zoekt best verder. Maar deze degelijke midsize hatchback met no nonsense design garandeert een aangename rijervaring voor een relatief aantrekkelijke prijskaartje

    En dat levert fans op.

  • Actieradius: Een rijbereik van 352 - 553 kilometer afhankelijk van de versie
  • Accu: 48/ 62/ 77/ 82 kWh
  • Laden: tot 50/ 100/ 126 kW
  • Mag het wat meer zijn?

    SUV-model ID.4 werd bij release zowat onmiddellijk uitgeroepen tot World Car of the Year 2021. Het is dan ook een betrouwbare auto, ideaal voor dagelijks gebruik

    Met de VW ID.5, de coupé-versie van de 4, voegt Volkswagen nu ook een wat luxueuzere auto aan het assortiment toe. Een iets mooier interieur, iets meer kofferruimte en iets hogere prijs. Helemaal CO2-vrij geproduceerd in Duitsland.

    Tesla Model 3

    leasing Tesla 3

    Photo van Bram Van Oost op UnsplasPhoto van Bram Van Oost op Unsplash

    De afgelopen jaren sleutelde Musk nog naarstig aan dit kleinere, lichtere broertje van de Tesla Model S. Waar de afwerking van deze ‘budget’-Tesla toen hij eerst verscheen behoorlijk slordig was, ziet alles er nu piekfijn uit.

    De opvallendste veranderingen? De originele afwerking met zilveren details maakte plaats voor een versie met satijnzwarte deurknoppen en details. En de verwarming werkt nu met een energiezuinige warmtepomp in plaats van klassieke elektrische verwarming.

    Plus: eindelijk heeft ook Model 3 een automatische kofferbak!

    Niet verwonderlijk dus dat de 3 in 2021 de best verkochte auto in Europa was. Met een uitstekende actieradius en een strak minimalistisch interieur blijft hij gegeerd, zelfs nu er meer en meer waardige concurrenten op de markt komen.

    Model 3 bestaat in drie versies: Standard Range Plus, Long Range en Performance.  

  • Actieradius: Model 3 haalt zo’n 560 - 580 km op een volle batterij.
  • Accu: 55 - 77 kWh
  • Een kwartiertje aan de snellaadpaal volstaat
  • Tesla Model Y

    Tesla Model Y

    Photo van Craventure Media op UnsplasPhoto van Craventure Media op Unsplash

    De jongste telg uit de Tesla-familie en de Y van ‘S3XY’ kreeg van tegenstanders van zijn uiterlijk de bijnaam “kwaad kikkertje”. Zelf vinden we de grimas van Model Y net charmant. 🐸

    Model Y heeft veel gemeen met Model 3: dezelfde aandrijving, hypersnel laden, autopilot-optie, goede accu. Het glazen panoramadak deelt hij dan weer met Model X.

    Deze elektrische SUV is wel zo’n 18 cm hoger dan de 3, met een grotere kofferbak en meer beenruimte. Grote familie? Van de Y maak je optioneel een zevenzitter - al voelt de achterste rij voor sommigen misschien wat krap. Ook een trekhaak behoort tot de mogelijkheden.

    Dat alles maakt er echter geen bommelmobiel van. Integendeel: Model Y is een pittig beestje met een acceleratie van 3,7 seconden.

  • Actieradius: 480 - 505 km
  • Accu: 75 kWh
  • Snellading: tot 250 kW
  • Ben je geen fan van Musk, maar zoek je wel een vergelijkbare elektrische auto? Dan zijn de BMW iX3, de Hyundai Kona Electric of de Kia e-Niro het overwegen waard.

    Mercedes-Benz EQE

    Mercedes Benz leasing

    Bron

    Toegegeven, we zijn helemaal weg van grote broer EQS. Het is moeilijk te weerstaan aan een elektrische Mercedes Benz met de allures van een S-klasse, een maximumsnelheid van 210 km/u en een bereik van meer dan 600 km

    Toch zetten we hier graag de kleinere EQE in de schijnwerpers. Al is klein wel relatief, want hij is nog steeds bijna 5 meter lang. De EQE is een knappe sedan met elektromotor. Hij heeft een aerodynamisch ontwerp en is uitgerust met automatische deuren. Plezant.

    450 liter bagage in de koffer en vier passagiers die comfortabel kunnen plaatsnemen, daar komt de gemiddelde bestuurder al een heel eind mee.

    We hadden natuurlijk al de Mercedes EQB, EQA en EQC. Deze elektrische voertuigen zijn voornamelijk gebaseerd op bestaande Mercedes modellen met een verbrandingsmotor. Helemaal okee.

    Maar de EQE en EQS werden volledig en alleen ontworpen als elektrische wagens. Dat zorgt voor een wat vooruitstrevender design en een iets aangenamere ervaring bij het elektrisch rijden. Daarom wint de EQE met gemak van bijvoorbeeld de Mercedes EQB.

  • Actieradius tot 660 km
  • Accu: 100 kWh
  • Snellading: max 170 kW
  • BMW i4

    leasing BMW i4

    Bron

    De BMW i3 doet het zowel als plug in en als elektrische wagen behoorlijk goed op de markt. Zijn buitenaardse look kon echter niet iedereen bekoren.

    Enter de BMW i4: de volledig elektrische vervanger van de succesvolle hybride BMW i8. Qua uiterlijk en karakter is de i4 bijna een exacte kopie van de BMW 4 Gran Coupé op benzine.

    Verwacht je wel niet aan een klassiek BMW-geluid, of een typisch toontje à la andere elektrische auto’s. BMW schakelde filmcomponist Hans Zimmer in om een soundtrack voor de wagen te verzinnen.

    Er zijn twee versies verkrijgbaar. De eDrive40 heeft achterwielaandrijving en 1 motor. De duurdere M50 verleidt met twee elektromotoren, vierwielaandrijving en trekhaak. Dat maakt van beide auto’s stevige concurrenten voor de andere merken in hun respectievelijke prijscategoriëen.

    Beide auto’s garanderen comfortabel elektrisch rijden, ook voor wie misschien nog niet helemaal overtuigd is van een elektrisch wagenpark

  • Actieradius: 416 km/ 493 km
  • Accu: 83,9 kWh
  • Snellaadtijd van ongeveer 30 minuten
  • Hyundai Ioniq 5

    Hyundai Ioniq5

    Bron

    Hij heeft een retro-look, deze Ioniq, met een flinke knipoog naar de Hyundai Pony uit de jaren 1970.

    Het eerste dat opvalt is hoeveel plaats er is. Been- en hoofdruimte te over en veel bergruimte. En daarbovenop een kofferbak van 531 liter. In deze wagen wacht je met plezier tijdens het opladen dankzij de verstelbare stoelen die je eenvoudig verandert in een loungestoel.

    Verder is dit een auto die doet wat een auto moet doen. Er zitten heel wat technische snufjes en details in, allemaal met het doel om de bestuurder een aangename rijervaring te bezorgen. Fijn voor wie veel onderweg is.

    Tel daar de optionele zonnepanelen op het dak bij die je gratis extra kilometers opleveren, en je hebt een gebruiksvriendelijke elektrische auto, met doordachte extraatjes. Een serieuze upgrade van de sowieso al degelijke Hyundai Koda Electric, met andere woorden.

    Leuk detail: de ingebouwde V2L-functie. 🔋Deze auto hang je niet alleen aan de laadpaal, hij is er zelf ook eentje. Dankzij de omkeerbare laders kan je de Ioniq gebruiken om andere apparaten met een accu op te laden. Nooit meer een lege laptop, dus

  • Actieradius: 384 tot 460 km afhankelijk van de uitvoering
  • Accu: 58 of 72,6 kWh
  • Met de 800V-laadtechniek laad je de batterij (aan de juiste laadpalen) in 18 minuten van 10 naar 80 %
  • Nissan Ariya

    nissan Ariya

    Bron

    Een Nissan Leaf gekruist met een Qashqai, zo beschrijft Vroom.be de nieuwe Nissan Ariya. De Ariya is de tweede volledige elektrische auto van Nissan. Het concept voor deze wagen kennen we al sinds 2019. Nu hij in productie gaat, stellen we vast dat er sindsdien eigenlijk weinig veranderd is

    De Ariya is een compleet nieuw model en wordt gebouwd op een volledig nieuw EV-platform. Wie deze auto aanschaft geniet van Nissans nieuwste technologie op het vlak van veiligheid en autonoom rijden. De auto heeft een volledig elektrische aandrijflijn en een maximaal vermogen van 218 pk. Op de snelweg blijft hij zelfstandig tussen de lijnen rijden.

    Wij vermoeden dat deze stoere, lichtjes dramatische SUV met zijn strak vormgegeven dashboard bij veel mensen in de smaak gaat vallen.

    Vaak zwaar geladen? Geen probleem voor de Ariya, want hij is uitgerust met een trekhaak die tot 1500 kg trekt. 🏋

    De Europese markt mag kiezen uit vijf verschillende versies en zes kleurencombinaties.

  • Actieradius: 340 - 500 km
  • Accu: 63 / 87 / 90 kWh
  • Snelladen tot 130 kW
  • Skoda Enyaq iV

    leasing Skoda

    Bron

    Skoda heeft met de Enyaq zijn eerste volledig elektrische SUV, en eentje die al voor een wat beperkter budget beschikbaar is.

    Enyaq plaatst de bestuurder behoorlijk hoog. De wagen rijdt simpel en makkelijk, al zal een eerder sportieve bestuurder waarschijnlijk op zijn honger blijven zitten. De Enyaq voelt immers wat log en is gevoelig voor hobbels in de weg.

    Dat neemt niet weg dat de Enyaq een betrouwbaar voertuig is om jou (en je gezin) doorheen het dagelijkse leven te loodsen. Daar zorgen de ingebouwde technische snufjes en extra veiligheidsinstellingen voor.

    Met een bagageruimte van 585 liter raak met je gemak al je spullen kwijt. Ook voor inzittenden is er meer dan genoeg plaats. Je krijgt er bovendien in de hele auto extra opbergvakjes bovenop, tot een speciaal paraplu-vak in de voordeur toe.

  • Actieradius: 537 km (WLTP), reken op een reëel bereik van 350 km
  • Accu: 58 / 77 kWh
  • Snellading: 125 kW met de optionele snellader
  • Tip! 💡

    Niet overtuigd van de Skoda Enyaq, maar wel op zoek naar een gelijkaardige bolide? De Volkswagen ID.4 (waarvan de Enyaq is afgeleid), de Cupra Born (die vroeger eventjes El-Born heeft geheten) en de Ford Mustang Mach-E wachten op jou.

    Audi Q4 e-tron

    leasing Audi Q4

    Bron

    2022 lijkt het jaar van de SUV’s te worden. Audi doet met de Q4 e-tron alvast ook een duit in het zakje.

    Op technisch vlak is deze auto nagenoeg hetzelfde als de Skoda Enyaq en de Volkswagen ID.4. Het is vooral de afwerking en het karakter dat van deze auto een door-en-door echte Audi maken. Het interieur is bijvoorbeeld tot in de puntjes afgewerkt.

    Hoewel deze Audi e-tron langs buiten kleiner is dan de Audi Q5 en Q6 e-tron, is hij aan de binnenkant net ruimer. Doe daar 520 of 535 liter kofferruimte bovenop en je hebt een bijzonder praktische auto. De Q4 ligt bovendien ook heel goed op de baan en is makkelijk wendbaar.

    Een relatief groot bereik en de remenergierecuperatie laten toe om ook lange ritten zorgeloos te overbruggen met de e-tron.

    Audi gooit er een makkelijk te hanteren gebruikerssysteem en heldere geluidsboxen van Sonos bovenop. De klimaatregeling heeft zijn eigen bedieningspaneel. Je hoeft dus niet door menu’s te scrollen om de temperatuur snel aan te passen.

    Voor spraakbediening ben je wel beter af bij de concurrentie.

  • Actieradius: 341 - 521 km
  • Accu: 55 / 82 kWh
  • Snellading: 80 % in 33 minuten
  • Liever een Volvo? De Volvo C40 Recharge komt aardig in de buurt van de Q4, al is hij wel minder zuinig.

    De moeite om naar uit te kijken

    Met de elektrificatie betreedt de automarkt een nieuw tijdperk. De technologie blijft vooruit gaan.

    Steeds meer automerken laten van zich horen met een elektrische versie van een bestaand model, of met volledig nieuwe elektrische auto’s. De komende tijd worden er nog heel wat nieuwe elektrische auto’s verwacht. En daar zitten er enkele tussen waar wij nu al nieuwsgierig naar zijn.

    Volkswagen I.D Buzz

    VW I.D Buzz

    Bron

    Voor de nostalgische zieltjes vermelden we graag de ID Buzz. Een volledig elektrische versie van de iconische VW-bus uit de jaren 1960 - 1970, dat belooft.

    Hij gaat nog dit jaar in productie en wordt gebouwd op het MEB-platform waarop ook de ID.3, ID.4 en de Audi Q4 E-Tron zijn gebouwd. Er zouden 2 varianten komen: eentje voor personen, en een cargo-versie.

    Lightyear One

    Lightyear One

    Bron

    Startup Lightyear uit het Nederlandse Helmond brengt eind 2022 de “One” uit, een heuse long range zonneauto. Dat belooft gemiddeld 10.000 km extra bereik per jaar in onze weersomstandigheden dankzij de zonnecellen. 🌞

    Bezielers Solar Team Eindhoven wonnen al verschillende prijzen met hun zonnewagens. Wij zijn alvast heel benieuwd naar de ‘One’ van onze noorderburen.  

    Sono Motors Sion

    Sono motors Sion

    Bron

    In München vinden we een ander bedrijf dat zijn eigen zonneauto heeft voorgesteld. Hun doel? De meest groene elektrische auto mogelijk aanbieden, en dat ook nog eens heel betaalbaar.

    De Sion van Sono Motors werd al jaren geleden aangekondigd maar we wachten nog steeds op de lancering. Terwijl de Lightyear One behoorlijk futuristisch oogt, kiest de Sion een heel ander pad met een auto die best veel weg heeft van een uit de kluiten gewassen Playmobil-bus. 🚌

    Over smaak valt niet te twisten. Daarnaast blijft het interessant om te zien wat auto’s zoals deze Sion teweeg gaan brengen op de automarkt.

    Porsche Macan EV

    Porsche Macan EV

    Bron

    Een nieuwe versie van de Porsche Macan, deze keer niet op benzine, maar op elektriciteit. Deze compacte Porsche SUV zal naar alle waarschijnlijkheid pas volgend jaar in productie gaan. Het is dus nog wachten op meer details.

    Porsche belooft alvast mooie prestaties en een prima rijbereik. Hoe de nieuwe Macan er uit gaat zien weten we wel al, sinds een testwagen uitgebreid gefotografeerd werd toen hij in de winter van 2021 in panne viel tijdens een testrit.

    Mercedes EQXX

    Mercedes EQXX

    Bron

    1000 km - als dat geen indrukwekkende actieradius is!? Mercedes onthulde begin 2022 zijn Vision EQXX-conceptauto. De EQXX is tegelijkertijd retro en futuristisch van uiterlijk. Mercedes belooft een ongeëvenaarde rijervaring.

    Verwacht wordt dat de EQXX in 2024 van de band rolt. Precieze specificaties weten we voorlopig dus niet.

    Rimac Nevera

    Rimac Nevera

    Bron

    De Rimac Nevera - Kroatisch voor “plotse storm” - heeft zijn naam niet gestolen. Deze sportwagen haalt de 100 km / u in ongeveer 1,9 seconden en heeft een topsnelheid van 412 km / u. Om dat te kunnen, heeft de Nevera 4 motoren, eentje voor elk wiel. Daarnaast is hij zeker ook niet onaardig om naar te kijken.

    Zie je het wel zitten om naar kantoor te rijden in een sportauto van deze kleine Kroatische producent? Dan zal je er wel 2 miljoen euro voor over moeten hebben. Je wacht best ook niet te lang met bestellen, want er zullen maar 150 exemplaren verkocht worden.

    Tesla Cybertruck

    Tesla Cybertruck

    Bron

    Al lang geleden aangekondigd, maar nog altijd niet verschenen. 2022 zou eindelijk het jaar van release worden, maar ondertussen haalde Musk die datum in alle stilte weer van de website.

    Wie weet zien we de hoekige truck tegen het einde van het jaar toch verschijnen. Wie wil kan zijn exemplaar voor 100 dollar reserveren op de website. Als je nog van gedacht verandert, krijg je je geld terug.

    Nu is het aan jou

    Nu we de beste elektrische auto’s aan je hebben voorgesteld, is het aan jou om je favoriet te kiezen.

    Het voortdurend groeiende aanbod maakt die keuze wellicht niet makkelijker. Anderzijds wordt de kans dat je, zekers als zakelijk rijder met specifieke noden en wensen, de ideale elektrische wagen tegenkomt wel steeds groter.

    En lijkt kopen je op dit moment wat te riskant, dan is leasen misschien wel de ideale manier om te proeven van elektrisch rijden

    Bij LIZY kan dat zelfs tweedehands

    Waar wacht je nog op? Jouw elektrische droomwagen staat al te wachten!

    Onze nieuwste toevoeging aan de catalogus

    Ontdek al onze wagens

    Onze handige tools helpen je op weg

    Bereken het VAA

    Wat is het maandelijkse Voordeel Alle Aard dat de werknemer moet afdragen ?

    Meer weten

    Car Policy voorbeeld

    Op zoek naar een car policy? Download hier een gratis voorbeeld!

    Meer weten

    Bereken de TCO van je wagenpark

    Kijk verder dan enkel de aankoopprijs en bereken het totale kostenplaatje van de wagen

    Meer weten