Dossier: Rijden op Aardgas (CNG) 💚

Rijden op CNG: klaar om gas te geven?

Rijden op CNG is een groener én voordeliger alternatief voor diesel en benzine. Toch is het nog relatief onbekend in België. Daar brengen we graag verandering in: we hebben immers enkele mooie CNG-wagens in ons aanbod, die je flexibel kunt leasen bij Lizy. We zetten de voordelen en nadelen even op een rijtje

Wat is CNG?

CNG staat voor Compressed Natural Gas. In vertaling wordt dat gecomprimeerd aardgas - net hetzelfde gas dus dat bij jou thuis de verwarming of het fornuis doet branden, maar dan samengeperst. CNG is een natuurlijk gas waarvan nog grote voorraden bestaan onder onze aardkorst, en het is de meest groene fossiele brandstof die er is.

Waarom is het groen?

CNG-motoren stoten minder CO2 uit dan benzine- of dieselmotoren. De juiste cijfers verschillen van studie tot studie, maar de CO2-uitstoot blijkt tussen 10 en 30 procent lager te liggen dan die van wagens op benzine of diesel. Een ander belangrijk voordeel is dat CNG nauwelijks fijn stof uitstoot en de luchtkwaliteit daarom ten goede komt. Dat maakt ze uiterst geschikt voor een stedelijke omgeving. Bovendien verbruiken CNG-motoren minder dan diesel- of benzinemotoren, en zijn ze 50 procent stiller. Ten slotte kan CNG bij een eventueel lek de bodem of het water niet vervuilen.

Waarom is het voordelig?

Een lager verbruik betekent besparingen aan de pomp, en bovendien is CNG een pak goedkoper dan andere brandstoffen. Federale energieregulator CREG berekende dat op CNG rijden daarom gemiddeld 40 procent goedkoper is dan met een dieselwagen en 43 procent goedkoper dan met een benzinewagen. Zo worden de iets hogere aankoop- en leaseprijzen al snel gecompenseerd eens je de baan op gaat.

Bovendien betalen Vlaamse particulieren tot 2020 geen inschrijvingstaks, belasting op inverkeersstelling en jaarlijkse verkeersbelasting op CNG-wagens. In Wallonië genieten CNG-bestuurders ook van een premie. Heel wat financiële voordelen dus!

Wat zijn de voordelen tegenover elektrisch rijden?

Natuurlijk is elektrisch rijden nog een stuk groener dan rijden op CNG, maar het grote nadeel van de huidige generatie elektrische wagens is dat ze nog geen al te groot bereik hebben. De meeste CNG-wagens zijn ‘bi-fuel’ en hebben dus ook een benzinetank naast de gastank. Op CNG alleen kun je zo’n 400 km ver raken, de benzinetank vergroot dat bereik indien nodig tot 1000 km.

Zijn er ook nadelen?

Uiteraard zijn er ook enkele zaken om over na te denken voor je een CNG-wagen leaset. Zo kun je nog niet overal CNG tanken: in Vlaanderen kan het in ongeveer één op de vier gemeenten, in Wallonië is het aanbod nog beperkter. Er komen wel steeds nieuwe tankpunten bij, en met behulp van een compressor kun je je wagen ook thuis vullen via je eigen aardgasaansluiting. Dat duurt wel enkele uren en gebeurt dus best ‘s nachts.

Ook in het buitenland kan het lastig zijn om een tankpunt te vinden, aangezien CNG-wagens niet overal ingeburgerd zijn. Hier vind je alle CNG-tankstations in België, en hier kun je checken waar in Europa je je tank kunt vullen. Je mag ook niet overal komen met CNG-wagens: voorlopig mogen ze niet door de Eurotunnel, en ook op sommige ferry’s gelden restricties. Parkeergarages vormen geen probleem, daar ben je welkom met je CNG-wagenOok in het buitenland kan het lastig zijn om een tankpunt te vinden, aangezien CNG-wagens niet overal ingeburgerd zijn. Hier vind je alle CNG-tankstations in België, en hier kun je checken waar in Europa je je tank kunt vullen. Je mag ook niet overal komen met CNG-wagens: voorlopig mogen ze niet door de Eurotunnel, en ook op sommige ferry’s gelden restricties. Parkeergarages vormen geen probleem, daar ben je welkom met je CNG-wagen

Daarnaast zetten niet alle wagenbouwers in op CNG: velen focussen hun budgetten op het goedkoper en efficiënter maken van elektrische wagens, die als de toekomst beschouwd worden. Nochtans is er een mooie keuze aan CNG-wagens op de markt, met voor iedere gebruiker een gepast model.

Bekijk hier het aanbod leasewagens op CNG van Lizy, en aarzel niet ons te contacteren als je nog verdere vragen hebt

Onze handige tools helpen je op weg

Bereken het VAA

Wat is het maandelijkse Voordeel Alle Aard dat de werknemer moet afdragen ?

Meer weten

Car Policy voorbeeld

Op zoek naar een car policy? Download hier een gratis voorbeeld!

Meer weten

Bereken de TCO van je wagenpark

Kijk verder dan enkel de aankoopprijs en bereken het totale kostenplaatje van de wagen

Meer weten